Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Προτιμώ τον τσαμπουκά της νέας γενιάς μας από τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων»!

Το στοίχημα ζωής να προσφέρει στη Ροδόπη, που θα συνεχιστεί με την υποψηφιοτητά του και στις επόμενες εκλογές, και οι αποκλίνουσες συμπεριφορές -ευτυχώς πολύ λίγων- κυβερνητικών στελεχών

Must Read

Δεν «γουστάρει» τους δήθεν, ούτε τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων, και πιστεύει ότι τα φώτα των ΜΜΕ πέφτουν μόνο στους «ρηχούς και στημένους πρωταγωνιστές» και αγνοούν τους αληθινούς, τους καθημερινούς αγωνιστές της ζωής.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ., πρώην υπουργός και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχει ισχυρή άποψη για την πολιτική, καθώς εκλέγεται στην πιο δύσκολη και ιδιαίτερη περιοχή της χώρας, τη Θράκη, και έχει ακόμη πιο ισχυρή άποψη για τη ζωή, καθώς ξεκίνησε από την Ξυλαγανή, ένα μικρό, φτωχό χωριό της Ροδόπης, έφτασε να «διαχειρίζεται» πρωτοκλασάτες υπουργικές καρέκλες και, συγχρόνως, δημιούργησε μια δεμένη πολύτεκνη οικογένεια.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας σήμερα στην «Espresso» για το ζήτημα που προέκυψε με τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, που κατηγόρησε τον πρώην υπουργό «για αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης», λέει χαρακτηριστικά: «Ανθρώπινα, λυπάμαι το συγκεκριμένο άτομο και παρακαλώ τους κοντινούς του να του δείξουν ενδιαφέρον και φροντίδα», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει η Πολιτεία να επιτρέψει ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικοί παραλογισμοί να δηλητηριάσουν την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων».

Ο βουλευτής Ροδόπης, σχολιάζοντας την περίπτωση της Εύας Καϊλή, θεωρεί ότι η ταπεινότητα είναι το όπλο κατά των πολλών πειρασμών στην πολιτική, και ότι «το καλάμι μπορεί να γίνει το πιο επικίνδυνο και ατίθασο άλογο».

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, φυσικά, θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των συμπολιτών του στη Ροδόπη, δεν «μασάει τα λόγια του», και μέσα στη Βουλή μίλησε για «μεθυσμένα από τη δύναμη της εφήμερης εξουσίας κυβερνητικά στελέχη, που αυτοφυλακίζονται στο αδιέξοδο της αλαζονείας τους». Τα ονόματά τους, όμως, θα τα πει μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν ερωτηθεί.

Τι χρονιά περάσατε και τι θα θέλατε να σας φέρει το 2023 σε προσωπικό επίπεδο;

Το 2022 ήταν για εμένα ιδιαίτερα έντονη αλλά δημιουργική χρονιά. Συνειδητοποίησα λόγω των καταστάσεων ότι η ζωή και η υγεία είναι αξίες που συχνά τις υποτιμούμε, όσο τις θεωρούμε δεδομένες. Η ξαφνική απώλεια καλών φίλων από Covid-19 και η περιπέτεια υγείας στενών συγγενικών μου προσώπων με βοήθησαν να ιεραρχήσω σωστότερα τις προτεραιότητες της ζωής μου. Η σκληρή διδακτική και ερευνητική δουλειά μου στο πανεπιστήμιο, που με αναβάθμισε στη θέση του αναπληρωτή καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγμάτωσε, από τη μια, ένα παλιό μου όνειρο, ενώ, από την άλλη, με έφερε πιο κοντά στους φοιτητές μου, στα νέα παιδιά, κάτι που ανανεώνει συνεχώς τον τρόπο σκέψης μου και οξύνει τα ανακλαστικά ακόμα και της πολιτικής μου αντίληψης. Το 2023 προσδοκώ πρώτα από όλα υγεία παντού, στο σώμα και στις ψυχές των ανθρώπων γύρω μου, αλλά υγεία και στην πολιτική ζωή του τόπου. Επίσης, προσδοκώ νίκες που θα μου δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσω τον αγώνα για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Θράκη, και φυσικά για την Ελλάδα μας.

Θα είστε υποψήφιος ξανά στη Ροδόπη και πώς προετοιμάζεστε για τις εκλογές;

Η Ροδόπη είναι για εμένα η μεγάλη αγάπη και η πηγή έμπνευσής μου στην πολιτική. Είναι ένας μοναδικός νομός, στον οποίο συναντιούνται και συμβιώνουν αρμονικά η Ανατολή με τη Δύση, η Ορθοδοξία με το Ισλάμ, ο γνήσιος πατριωτισμός με έναν ιδιαίτερο κοσμοπολιτισμό. Από παιδί παλεύω για να τον αναδείξω ως διεθνές πρότυπο μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Εδώ δεν αντιπαρατίθεμαι καθημερινά με ένα αντίπαλο κόμμα ή ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο, όπως συνήθως γίνεται σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα στις εκλογές. Αγωνίζομαι ασταμάτητα κόντρα σε ξεπερασμένες νοοτροπίες, σε εμμονές και προκαταλήψεις του παρελθόντος, και δίνω συνεχώς εξετάσεις παράγοντας μετρήσιμα αποτελέσματα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, τόσο τους χριστιανούς όσο και τους μουσουλμάνους. Για εμένα οι εκλογές προετοιμάζονται κάθε μέρα και όχι στο τέλος της τετραετίας. Οταν διεκδίκησα στήριξη για τους αγρότες μας, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους ανέργους, όταν πάλεψα για την καταβολή του 12% επιδότησης εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν στάθηκα στο πλευρό των παλιννοστούντων Ποντίων για τα σπίτια ή τις συντάξεις τους, όταν διεκδίκησα και πέτυχα την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, δεν σκεφτόμουν υπολογιστικά τις εκλογές, αλλά νοιαζόμουν για τους ανθρώπους, κι αυτό αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας, κόντρα σε τυχοδιώκτες ψηφοθήρες που εμφανίζονται μόνο προεκλογικά. Υπάρχουν δύο είδη πολιτικών, αυτοί που προσπαθούν να πάρουν αξία από τη θέση και εκείνοι που δίνουν αξία στη θέση με την προσφορά και το έργο τους. Φιλοδοξία και επιδίωξή μου είναι να ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

«Εχω παρατηρήσει κάποιες αποκλίνουσες συμπεριφορές, ευτυχώς πολύ λίγων κυβερνητικών στελεχών» δηλώσατε προσφάτως. Ποιους εννοείτε;

Εννοώ κάποιους που μεθυσμένοι από τη δύναμη της εφήμερης εξουσίας αυτοφυλακίζονται στο αδιέξοδο της αλαζονείας τους και μιλούν περισσότερο από ό,τι πράττουν. Συχνά, δε, περιφρονούν επιδεικτικά τους πολίτες που τους έδωσαν τη δύναμη με την εμπιστοσύνη τους. Ακούστε, εγώ εκλέγομαι από το 2000 συνεχώς πρώτος βουλευτής Ροδόπης, όχι γιατί δεν έκανα λάθη, αλλά διότι δεν είπα ψέματα. Προτίμησα σε κάποιες περιπτώσεις να σωπάσω ή να γίνω δυσάρεστος παρά να πω ψέματα. Δικαιούμαι, λοιπόν, να είμαι αυστηρός με κυβερνητικά στελέχη που μας παγίδευσαν σε ψευδείς υποσχέσεις υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και μετά το γύρισαν. Με την ομιλία μου στη Βουλή τούς έστειλα ένα αυστηρό μήνυμα, που το εισέπραξαν. Ονόματα δεν πρόκειται να πω σε κανέναν άλλον παρά μόνο στον πρωθυπουργό, αν με ρωτήσει. Αυτή, δε, η προειδοποίηση γίνεται όχι για να προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά για να το θωρακίσει από φαινόμενα λαϊκισμού και αλαζονείας.

Αυτή η ιστορία με τον δήμαρχο Ιάσμου τι ακριβώς ιστορία είναι; Είστε «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης», όπως σας κατηγόρησε; Ποιος ο απώτερος σκοπός του συγκεκριμένου;

Οι αρμόδιοι είναι εγκαίρως και πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση. Προσωπικά, αδυνατώ να παρακολουθήσω τον παραλογισμό κάποιων συμπεριφορών του δημάρχου. Ανθρώπινα λυπάμαι το συγκεκριμένο άτομο και παρακαλώ τους κοντινούς του να του δείξουν ενδιαφέρον και φροντίδα. Ως βουλευτής του νομού Ροδόπης, όμως, νοιάζομαι για τον Δήμο Ιάσμου, για τους εργαζομένους και τους δημότες που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια έκρυθμη και επικίνδυνη κατάσταση. Δεν πρέπει η Πολιτεία να επιτρέψει ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικοί παραλογισμοί να δηλητηριάσουν την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Επίσης, τα κεντρικά ΜΜΕ πρέπει με ψυχραιμία και ευθύνη να αποτρέπουν και όχι να προβάλλουν όσους επιδιώκουν να ρίξουν αναμμένο σπίρτο σε χυμένο πετρέλαιο.

Την Εύα Καϊλή τη γνωρίζατε; Εχετε άποψη; Τι είναι αυτό που οδηγεί, κατά τη γνώμη σας, μια κοπέλα που έχει τα πάντα να «χύνει την καρδάρα με το γάλα»;

Το αριστοτελικό μέτρο είναι η διαχρονική συνταγή επιτυχίας και στην πολιτική. Η παιδεία ενός πολιτικού, η ψυχική και διανοητική του εκπαίδευση που οδηγεί στην αυτοσυγκράτηση, στη σωφροσύνη και την ταπεινότητα, η προσήλωση σε αξίες είναι η καλύτερη θωράκιση έναντι των πειρασμών που σου χτυπούν συνεχώς την πόρτα. Αλλιώς, το καλάμι καθίσταται το πιο επικίνδυνο και ατίθασο άλογο.

Πιστεύετε στις συνεργασίες των κομμάτων;

Η αυτοδυναμία εγγυάται τη σταθερότητα. Ωστόσο, αν παραστεί ανάγκη, πιστεύω στις ξεκάθαρες προγραμματικές συγκλίσεις και στην εντιμότητα των ανθρώπινων και πολιτικών σχέσεων.

Βουλευτής, υπουργός, καθηγητής. Ποιος ρόλος μιλάει περισσότερο στην καρδιά σας;

Ο ρόλος του βουλευτή είναι κορυφαίος, γιατί σε ωθεί να βουτάς μέσα στην πιάτσα, να αφουγκράζεσαι την κοινωνία, να νιώθεις τον λαό και να προσπαθείς διαρκώς να τον εκφράσεις αλλά και να τον καθοδηγήσεις σωστά. Ως υπουργός έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα για την πατρίδα και τον τόπο σου και να πραγματώσεις όνειρα δικά σου και άλλων που σε πιστεύουν. Ως καθηγητής, όμως, έχεις μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσεις στην ψυχή των νέων παιδιών, να αφυπνίσεις το μυαλό τους, να διδαχθείς από τη σκέψη τους και να ανανεωθείς βιώνοντας μια μοναδική ανακυττάρωση στο πολιτικό σου DNA, που σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις καλύτερα με τον κόσμο που έρχεται.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να μεγαλώνεις τρεις εφήβους σήμερα; Πώς τα καταφέρνετε;

Ζούμε σε μια δύσκολη και απρόβλεπτη εποχή για τα παιδιά μας. Την εμπειρία συχνά την υποκαθιστά η γνώση και τη γνώση η πληροφορία, δηλαδή η προσήλωση στα ψηφιακά μέσα. Το μόνο που μπορεί να αντέξει στον χρόνο είναι οι αξίες μας, κι αυτές δεν τις προσφέρει κανένας υπολογιστής. Τη νέα γενιά την αγαπώ και την πιστεύω. Αρκεί να πετύχουμε να της μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες μας, κι αυτή θα βρει καλύτερους τρόπους από εμάς να τις υπηρετήσει. Το βλέπω στα παιδιά μου. Προσπαθώ να τους πείσω ότι για να πετύχουν το βασικό είναι να κλειδώσουν εγκαίρως τον στόχο, αλλά να επιλέξουν και τον σωστό τρόπο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας στη ζωή;

Η δικτατορία των μετριοτήτων, που συνήθως προσπαθεί όχι να ξεπεράσει, αλλά να υπονομεύσει όσους εργάζονται, διακρίνονται και προσφέρουν.

Εάν είχατε έναν εντελώς ελεύθερο από υποχρεώσεις μήνα, τι θα κάνατε; Πού θα ταξιδεύατε;

Μια εκδοχή, να παρέμενα στο χωριό μου, την Ξυλαγανή Ροδόπης, για να ολοκληρώσω το καινούργιο μου βιβλίο στο περιβάλλον του πατρικού προσφυγικού μου σπιτιού. Αλλη εκδοχή, να ταξίδευα στην Αυστραλία ή στις ΗΠΑ για να επικοινωνήσω εκ νέου με τον οικουμενικό Ελληνισμό, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι από τότε που τον εκπροσωπούσα ως εργαζόμενος στη Γερμανία. Αυτό το κομμάτι του έθνους μας, που ξεπερνά τα κρατικά όρια, τις περισσότερες φορές αποδεικνύει πόσο σημαντικότερος είναι ο Ελληνισμός από το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Χθες ήταν των Φώτων. Πού θα ρίχνατε φως εάν είχατε αυτή τη δυνατότητα;

Αν μπορούσα, θα έσβηνα τα ψεύτικα φώτα των μέσων ενημέρωσης που αναδεικνύουν τη ρηχότητα κάποιων στημένων πρωταγωνιστών σε όλους τους τομείς, και τότε είμαι σίγουρος ότι θα έλαμπε ως πρότυπο η ζωή πολύ σημαντικών ανθρώπων που στην καθημερινότητά μας συνήθως τους περιφρονούμε, γιατί τους θεωρούμε ασήμαντους. Αυτοί είναι απλοί άνθρωποι, με αξίες και όνειρα, που πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και διαθέτουν απόλυτη επαγγελματική συνείδηση. Είναι, για παράδειγμα, οι ανώνυμοι νοσηλευτές που πάλεψαν τον Covid-19, οι ευσυνείδητοι αστυνομικοί που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους παρότι κάποιοι τους συκοφαντούν σε κάθε ευκαιρία, οι στρατιωτικοί και οι λιμενικοί που αγρυπνούν φυλάγοντας τα σύνορα, οι αγρότες που παλεύουν τη φύση κρατώντας την ύπαιθρο ζωντανή, οι βιοπαλαιστές που άντεξαν τη συνδυαστική κρίση και συνεχίζουν τον αγώνα τους με επιμονή, είναι οι νέοι επιστήμονες που ονειρεύονται την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Είναι πολλοί, πάρα πολλοί που δεν έχουν ρεζερβέ εκ των προτέρων την κορυφή της πυραμίδας στον τομέα τους, αλλά καθημερινά ιδρώνουν για να την κατακτήσουν, πιστεύοντας πως η κοινωνική κινητικότητα και οι ίσες ευκαιρίες για όλους πρέπει να είναι ο πυρήνας μιας σύγχρονης, ανοιχτής δημοκρατίας. Η πραγματική δύναμη της Ελλάδας είναι όλοι αυτοί οι ευσυνείδητοι άνθρωποι που δίνουν χωρίς να ζητούν και αποφεύγουν την ψεύτικη λάμψη. Στη μέχρι τώρα διαδρομή μου αυτούς τους ανθρώπους θαύμασα και σεβάστηκα πραγματικά, γιατί γουστάρω τους γνήσιους και όχι τους δήθεν, προτιμώ τον τσαμπουκά της νέας γενιάς και όχι τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This