Παραληρεί πάλι ο Ερντογάν: «Ανατρέψαμε τη συνθήκη των Σεβρών» – Ετοιμάζει γεωτρήσεις Κρήτη-Καστελόριζο (video)

Must Read

Το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης προχωρά ολοταχώς, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει στο λαό του και τηλεοπτικά πώς σκοπεύει να προχωρήσει σε όλα τα μέτωπα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το βράδυ (Κυριακής 15/12) έδειξε για δεύτερη φορά χάρτες της ανατολικής Μεσογείου και προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο, επικαλούμενος τη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου, κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε και συνέχισε, αφήνοντας αιχμές για Ελλάδα και Κύπρο:

«Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ. Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο. Εδώ (εννοεί το μνημόνιο με τη Λιβύη) μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε».

«Με τη βοήθεια του Αλλάχ και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. δείχνει την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους, επιδεικνύοντας χάρτες, που προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη.

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν δίστασε να απευθύνει έκκληση σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή όσον αφορά γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες, υποστηρίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Και εδώ ειδικά θέλω να εξηγήσω κάτι. Αυτό το μέρος που βλέπετε, είναι το σημείο που συναντώνται Λιβύη και Τουρκία. Στα ανατολικά της Κρήτης, περνάει αυτή εδώ η ζώνη που βλέπετε. Κι αυτή η ζώνη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους. Μέσα σε αυτή τη ζώνη, τα σημεία G, F ve E είναι το όριο που ενώνει ειδικά τη Λιβύη με την Τουρκία. Βόρεια του συνόρου είναι η Τουρκία, νότια η Λιβύη. Τι δείχνουν αυτά; Την υφαλοκρηπίδα. Εδώ ας πούμε, θα διενεργήσουμε άνετα σεισμικές έρευνες. Και μετά τις έρευνες, θα προβούμε και σε γεωτρήσεις».

«Η Ελλάδα μπορεί να ανησυχεί για τη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά εγώ ήμουν  υποχρεωμένος να προστατεύσω τα δικαιώματα και της χώρας μου και της… Λιβύης», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτό το όριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι που ανησυχεί την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε για να ανησυχήσουν εκείνοι. Σε αυτά τα νερά έχει και η Λιβύη και η Τουρκία δικαιώματα και αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει αυτή η γραμμή να προστατευτεί».

Δείτε επίσης: Ερντογάν: «Η συμφωνία εξασφαλίζει τα θαλάσσια σύνορά μας με την Ελλάδα» – Τον… αδειάζουν Λιβύη, Αίγυπτος

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Τρίπολη και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ ταυτόχρονα απείλησε για πολλοστή φορά ότι θα κλείσει -εάν χρειαστεί- τις βάσεις του Ιντσιρλίκ και του Κιούρετσικ.

Δείτε επίσης: Ατελείωτη η τουρκική προκλητικότητα – Το ψευδοκράτος θα «σηκώνει» οπλισμένα drones για να συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This