Συλλαλητήριο για την Πύλο: Σε 21 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ

Ανάμεσα τους είναι και δύο ανήλικοι

Must Read

Σε 21 άτομα, εκ των οποίων δύο είναι ανήλικοι, πέρασε χειροπέδες η αστυνομία μετά τα επεισόδια που συνέβησαν χθες το βράδυ στο συλλαλητήριο για το ναυάγιο στην Πύλο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα άτομα αυτά επιτέθηκαν σε αστυνομικούς πετώντας πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα και προκάλεσαν φθορές στον περιβάλλοντα χώρο.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απλές, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλων, απείθεια, εμπρησμό και παράβαση του νόμου περί όπλων, εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων διατάξεων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Συνελήφθησαν χθες (Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023), -21-άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απλές, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλων, απείθεια, εμπρησμό και παράβαση του νόμου περί όπλων, εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων διατάξεων.

Ειδικότερα απογευματινές ώρες χθες, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, με πρωτοβουλία διάφορων Σωματείων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ατόμων, στα Προπύλαια, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου και στη συνεχεία πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση προς την Πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες ατόμων που είχαν αποκοπεί από το κύριο σώμα αυτής, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με ρίψεις πλήθους μολότοφ, πετρών, μαρμάρων, γυάλινων μπουκαλιών στις  αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν επί της πλατείας Κολοκοτρώνη, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού, Σταδίου και Ομήρου, Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω και Σταδίου και Πανεπιστημίου και Αμερικής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων.

Κατά τη διέλευση τους στην πλατεία Συντάγματος προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις.

Επιπρόσθετα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν : 1 κράνος, 1 ζευγάρι γάντια, περιλαίμιο μαύρου χρώματος, 1 ζευγάρι γυαλιών κολύμβησης, φούτερ μαύρου χρώματος

Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Oι πορείες

Πλήθος κόσμου, αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ένωσαν τις φωνές τους για την ανείπωτη τραγωδία στο κέντρο της πρωτεύουσας, με ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών να είναι το «Να μην αφήσουμε η αλληλεγγύη να ναυαγήσει».

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από εργατικά σωματεία και φορείς, για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου

Ωστόσο, λίγο πριν από τις 21:00 και ενώ η πορεία διαμαρτυρίας είχε ολοκληρωθεί, «έσπασε» σε τρία κομμάτια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ακολουθούν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με ρίψεις χημικών, μολότοφ και κρότου-λάμψης, συμπλοκές μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», αλλά και «κυνηγητό» στα στενά πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Πορεία διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Ή με τα σύνορα ή με τους ανθρώπους» έλαβε χώρα το απόγευμα και στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Οπως αναφέρει το thesstoday.gr., στην πορεία συμμετείχαν φοιτητές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών και κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων.

«Δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία», αναφέρουν οι διαδηλωτές, τονίζοντας πως «η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που υπέγραψαν ή στήριξαν τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας – Τουρκίας το 2016, έχτισαν ή διατήρησαν τον φράχτη του Έβρου, υποδαύλισαν τα ρατσιστικά πογκρόμ στα νησιά, οργάνωσαν τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο και τον Έβρο».

Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, ευθύνη φέρει, επίσης, το τμήμα της κοινωνίας που «θέλει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μετανάστριες οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ενδοχώρα». Κατά τη διάρκεια της πορείας, η οποία ξεκίνησε κλασικά από την πλατεία της Καμάρας, οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν διακριτικά.

Δείτε επίσης:

Δεκάδες φαναράκια στον ουρανό για τους νεκρούς του ναυαγίου στην Πύλο – Σιντριβάνι βάφτηκε με «αίμα» στη Θεσσαλονίκη

«Οδομαχίες» στο Σύνταγμα μετά την πορεία διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο Ναυάγιο στην Πύλο

Αντιφάσεις για το σκοινί ρυμούλκησης στο ναυάγιο – Άλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα το Λιμενικό

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This