«Κωσταλέξι» στην Καλαμάτα: Πώς η 29χρονη Μαριάννα που ονειρευόταν να γίνει χορεύτρια κλείστηκε σε κατ’ οίκον φυλακή

Το παρασκήνιο και η εμπλοκή της Νένας Χρονοπούλου

Must Read

Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από το σύγχρονο ««Κωσταλέξι» της Καλαμάτας, όπου μια 29χρονη κοπέλα έχει αναγκαστεί να ζει εδώ και επτά χρόνια σε συνθήκες που δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες που ζούσε δεκαετίες πριν η 47χρονη Ελένη Καρυώτη, φέρνει σήμερα στο φως η «Espresso». Την ίδια ώρα, στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι η Μαριάννα με τα καταγάλανα μάτια και το αγγελικό πρόσωπο, η οποία έφτασε να ζει μέσα σε… αυτοσχέδια κλουβιά από παλέτες, είχε διαγνωστεί με ελαφρά νοητική υστέρηση, ενώ είχε φοιτήσει σε ειδικό σχολείο στο Ιλιον Αττικής τη διετία 2005-2006!

Σε έγγραφο του Τμήματος Αναδόχων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο δημοσιεύουμε αποκλειστικά σήμερα, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «αποφασίστηκε η συνέχιση της παρακολούθησής της (ενν. Μαριάννας) μόνο στο 1ο Ειδικό Σχολείο Ιλίου και τη φετινή σχολική χρονιά», ενώ σε άλλο σημείο του εγγράφου προτείνονται ακόμα και προγράμματα του δήμου, τα οποία θεωρούνταν κατάλληλα για την κοινωνικοποίηση της 11χρονης -τότε- Μαριάννας, όπως οι ομάδες χορού!

Σε άλλο έγγραφο με ημερομηνία 7/6/2006, που υπογράφει παιδοψυχίατρος του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, αναφέρεται ότι η Μαριάννα εμφάνιζε ελαφρά νοητική υστέρηση με επιθετικότητα και ψυχοκινητική ανησυχία, όταν μεταφέρθηκε στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πορεία της ήταν βελτιούμενη. Την ανατριχιαστική ιστορία έφερε στο φως η ίδια η ανάδοχη μητέρα της νεαρής γυναίκας, δίνοντας, μάλιστα, στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν την 29χρονη Μαριάννα να φωνάζει ή να πετάει πράγματα μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού-δωματίου της σε κατάσταση παροξυσμού!

Aπό το ίδρυμα «Μητέρα»

Οπως είπε η μητέρα σε δηλώσεις της, η κόρη της, της οποίας την αναδοχή ανέλαβε όταν εκείνη ήταν μόλις 22 μηνών, από το Ιδρυμα Βρεφών «Μητέρα», ζει μέσα σε αυτοσχέδια κλουβιά από παλέτες, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας, στο χωριό Αμμος Μεσσηνίας, προκειμένου να μένει προστατευμένη και να μην τραυματίζει τόσο τον εαυτό της όσο και τους γύρω της. «Το παιδί με αυτά που έχει περάσει και λίγα κάνει…» ανέφερε η μητέρα της 29χρονης Σοφία Νίνιου και ζήτησε από τις υπηρεσίες πρόνοιας να δείξουν ενδιαφέρον για την κόρη της, αλλά παραμένοντας υπό τη δική της κύρια φροντίδα. Ωστόσο, σε άλλες δηλώσεις της είχε αναφέρει: «Δεν έχω αντίρρηση να πάει σε δομή, αλλά εξαρτάται από τη δομή…».

Οπως αποκάλυψε η γνωστή ηθοποιός και γραμματέας του Υποστηρικτικού Δικτύου ΑμεΑ-4ameaΝένα Χρονοπούλου, η μητέρα της Μαριάννας είχε επικοινωνήσει μαζί της πριν από μερικά χρόνια και της είχε μεταφέρει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την κόρη της. «Πριν από κάποια χρόνια είχε επικοινωνήσει μαζί μας η ανάδοχη μητέρα της Μαριάννας, ζητώντας να δημοσιοποιηθεί το θέμα της, το οποίο ήταν πραγματική σοκαριστικό. Αυτά που ζητούσε ήταν να βοηθηθεί, ώστε να γίνεται κατ’ οίκον νοσηλεία του παιδιού από γιατρούς για πάσης φύσεως ασθένεια, καθώς, εξαιτίας των πολλών σκευασμάτων που είχε πάρει, είχε και άλλα νοσήματα, κάτι που ασφαλώς δεν συνέβαινε. Το αποτέλεσμα ήταν οι ανάγκες της Μαριάννας να αυξάνονται και να δούμε το φαινόμενο που είδαμε…» ανέφερε η κυρία Χρονοπούλου, μιλώντας στην «Espresso».

Αμέσως μετά τόνισε: «Οι γονείς είχαν ανάγκη από έναν φροντιστή που θα επισκέπτεται τη Μαριάννα και θα μπορεί να τη βγάζει έναν περίπατο, κάτι που σήμερα μπορεί να το προσφέρει η Πολιτεία μέσω του προσωπικού βοηθού, που εύχομαι σε αυτήν ειδικά την περίπτωση -και σε άλλες περιπτώσεις- να μπορέσουμε να περάσουμε τις συμπληγάδες και να γίνει όσο το δυνατό νωρίτερα». Οπως επισήμανε η ηθοποιός, είχε προσωπική επικοινωνία με τη Μαριάννα, από την οποία συμπέρανε ότι η 29χρονη επιθυμεί διακαώς την κοινωνικοποίησή της.

«Είχα συνομιλήσει με τη Μαριάννα που είναι ένα γλυκό πλάσμα. Επιθυμεί διακαώς την κοινωνικοποίησή της. Οταν την άκουσα στο τηλέφωνο, μου φάνηκε ότι αποζητούσε επικοινωνία και κοινωνική αποδοχή. Πιστεύω ότι χρειάζεται στήριξη όλη η οικογένεια, δεν είναι σωστό να μπαίνουν τα παιδιά σε ιδρύματα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι σωστό η Πολιτεία να οδηγεί τους γονείς σε τέτοιες ακραίες λύσεις για την ασφάλεια των παιδιών» κατέληξε η γραμματέας του Υποστηρικτικού Δικτύου ΑμεΑ-4amea.

Η εισαγγελική εντολή το 2022

Στο μεταξύ, σοκάρει η αποκάλυψη ότι οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση της Μαριάννας από τον Ιούλιο του 2022, όταν έφτασε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας εισαγγελική παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης σε βάρος της 29χρονης ΑμεΑ που, όπως τονίζεται στα σχετικά έγγραφα, έχει διαγνωσθεί με μέτρια νοητική υστέρηση με σύνοδες συμπεριφορές. Η παραγγελία διατάχθηκε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Καλαμάτας, στις 25 Μαΐου 2022, διαπιστώνοντας ότι η 29χρονη διαβιούσε σε δωμάτιο όπου, αντί για πόρτα, είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο.

Στις 14 Ιουλίου 2022 αστυνομικοί επισκέφθηκαν το σπίτι όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη ξυλοκατασκευής. Επειτα από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας προέκυψε ακόμα ότι η κοπέλα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This