Τράπεζα στη Ρόδο καταδικάστηκε για αθέτηση όρων στεγαστικού δανείου

Must Read

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου καταδικάστηκε τράπεζα, η οποία δεν τήρησε τους όρους σύμβασης δανείου που είχε υπογράψει με ζευγάρι πελατών της, αναγκάζοντάς την να πληρώσει ως αποζημίωση το ποσό των 14.000 ευρώ!

Πρόκειται, βεβαίως, για μία απόφαση-«σταθμό» που σίγουρα θα πείσει πολύ κόσμο να κοιτάξουν καλύτερα τους όρους των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται.

Η υπόθεση αφορά δάνειο που πήρε ζευγάρι με δύο παιδιά από την συγκεκριμένη τράπεζα, το οποίο, παρά το γεγονός ότι το αποπλήρωναν κανονικά, χωρίς να καθυστερούν την καταβολή των δόσεων που είχαν συμφωνηθεί, η τράπεζα, μη αναγνωρίζοντας τους όρους που υπήρχαν μέσα στο συμβόλαιο της, τους δήλωσε ως ληξιπρόθεσμους με αποτέλεσμα να «μπουν» ακόμη και στον Τειρεσία!

Ο όρος, τον οποίο αθέτησε η τράπεζα, είχε την υποσημείωση «ευχέρειες-ευελιξίες» και ανέφερε πως «μετά την παρέλευση 12 μηνών από την έναρξη αποπληρωμής του δανείου δια τοκοχρεωλυτικών δόσεων, ο οφειλέτης δύναται να μεταβάλλει την μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση του δανείου (τρέχουσα δόση), σε δόση το ύψος της οποίας υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο».

Βάσει αυτού, το ζευγάρι αιτούνταν να μην καταβάλλουν δόση δανείου το Νοέμβριο του 2016 και να καταβάλλουν μόνο το 50% της δόσης του Δεκεμβρίου 2016. Επίσης, ζητούσαν το 2017 να μην καταβάλλουν δόση τον Ιανουάριο, αλλά και να καταβάλλουν το 50% των δόσεων του δανείου κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2017.

Η τράπεζα, ωστόσο, δεν δέχτηκε την εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου της σύμβασης, ισχυριζόμενη ότι υπήρχε ληξιπρόθεσμη οφειλή για το Νοέμβριο του 2016.

Το αδικημένο ζευγάρι αποφάσισε να προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, και να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της τράπεζας, και, με την υπ. αρ. 143/2020 απόφαση, όχι μόνο δικαιώθηκε, αλλά θα λάβει και χρηματική αποζημίωση από την τράπεζα.

Αναλυτικά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείο Ρόδου ορίζει τα εξής:

Έκανε δεκτή την αγωγή των συμπολιτών μας,
Αναγνώρισε ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την τράπεζα,
Υποχρεώνει την τράπεζα να διαγράψει από όλα τα έγγραφα και τα αρχεία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των συμπολιτών μας
Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου όρου της σύμβασης του δανείου
Υποχρεώνει την τράπεζα να ενημερώσει την «Τειρεσία» ότι οι συμπολίτες μας δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να διαγραφούν από τη σχετική λίστα
Καταδικάζει την τράπεζα σε χρηματική ποινή 150 ευρώ για κάθε ημέρα που θα συνεχίσει να θεωρεί ληξιπρόθεσμες τις οφειλές του ζευγαριού και τέλος
Υποχρεώνει την τράπεζα να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 7000 ευρώ στον κάθε έναν (στο σύζυγο και στη σύζυγο) με το νόμιμο τόκο από την επόμενη της επίδοσης της αγωγής και μέχρι την πλήρη εξόφληση της.

Διαβάστε επίσης: Ξαναπαίρνουν τη… μαγκούρα τους οι συνταξιούχοι – Έρχεται νέος κύκλος προσφυγών για τα αναδρομικά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This