Κρίση στην Ουκρανία: «Βροχή» κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν αναμονή της εισβολής

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία ήδη θέτουν σε ισχύ το πρώτο πακέτο μέτρων κατά των ρωσικών συμφερόντων

Must Read

Κανείς δεν θέλει πόλεμο, αλλά και κανείς δεν κάνει πίσω, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρά στα πλάνα του, πετώντας, ουσιαστικά, το «μπαλάκι» στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και τη Δύση να απαντά με κυρώσεις που τίθενται άμεσα σε ισχύ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας το χθεσινό «παράδειγμα» του Τζο Μπάιντεν, επέβαλε σήμερα κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, από τις οποίες κάποιες πρώτες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, θα τεθούν άμεσα σε ισχύ. Πρόκειται για κυρώσεις που θα αφορούν περισσότερο πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των δύο αποσχισθεισών και… φρεσκοαναγνωρισμένων από τη Ρωσία περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος ανακοίνωσε πως στην επιβολή των κυρώσεων θα μετάσχει και η Νορβηγία, παρότι δεν είναι μέλος της Ένωσης. «351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης θα επηρεαστούν από αυτά τα μέτρα. Επίσης, αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν άλλα 27 άτομα και οργανισμούς», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η Ε.Ε., πάντως, όπως τόνισε ο Μπορέλ,  επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Ρώσου προέδρου, αλλά αντίθετα να «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις κράτη-μέλη του μπλοκ. Στο στόχαστρο των κυρώσεων θα μπουν, επίσης, τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ένωσης και της Ουκρανίας.

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις εγκρίθηκαν χθες, Τετάρτη, επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί, αλλά χρειάζεται, ακόμη, να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών. Αυτό, συνήθως, είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπέγραψε το πρώτο πακέτο κυρώσεων που αποφασίστηκαν χτες κατά της Ρωσίας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο -τρίτο κατά σειρά- διάγγελμά του, προχωρούν σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα εντείνονται όσο ο Πούτιν θα «προχωρά» ακάθεκτος, πράγμα που σημαίνει πως οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να δείξει σημάδια διαλλακτικότητας, με αποτέλεσμα να κρατούν «κάβα» ακόμη σκληρότερες κυρώσεις.

Κυρώσεις με το… μέτρο από τις ΗΠΑ

«Χθες ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ», είπε ο Τζο Μπάιντεν ξεκινώντας το διάγγελμά του, για να συμπληρώσει πως θεωρεί ικανό τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει και περισσότερο με τις προκλήσεις. Ξεκαθάρισε πως επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, οι οποίες, όπως είπε, θα έρθουν ως ένα πακέτο τεσσάρων δόσεων, με τις αναλύσεις να λένε από νωρίς πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιβάλλουν κυρώσεις… σταδιακά κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος του πόσο μπορεί να τραβήξει ο Πούτιν το σχοινί.

«Αυτό είναι το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ μιλούν επίσημα πια για «εισβολή». «Αν η Ρωσία προχωρήσει με αυτή την εισβολή, θα προχωρήσουμε κι εμείς με τις κυρώσεις», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας πως οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν μια σαφή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και πως απαιτείται μια σκληρή, παγκόσμιας κλίμακας απάντηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, επίσης, στο διάγγελμά του πως δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ρωσία, όμως έστειλε σαφές μήνυμα: «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας, πάντως, πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ανοιχτοί στη διπλωματία».

«Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν σχεδιάζεις να ξεκινήσεις πόλεμο», είπε, επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ με αφορμή τις συνεχείς αναφορές των τελευταίων ημερών πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν και φιάλες αίματος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Στην συνέχεια, ανακοίνωσε, πρώτον, πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον δύο ρωσικών τραπεζών και δεύτερον πως από την Τετάρτη 23/02 οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους, ενώ ξεκαθάρισε πως θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους.

Αναλυτικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν:

  • Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη Russian Military Bank.
  • Πλήρεις κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκοπή από τη δυτική χρηματοδότηση προς τη ρωσική κυβέρνηση, και, ως εκ τούτου, η Μόσχα δεν θα μπορεί, πλέον, να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. «Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο», δήλωσε σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
  • Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2
  • Κυρώσεις στη διακίνηση και προμήθεια προϊόντων για τη βιομηχανία στην τεχνολογία και όχι μόνο

Παράλληλα, επισήμανε πως αμερικανικά στρατεύματα που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη θα αναπτυχθούν σε κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία). «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αυτές είναι εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας, μέσω μιας δήλωσης που θυμίζει τελεσίγραφο, πως «αν η Ρωσία προχωρήσει, μόνο η Ρωσία θα έχει την ευθύνη».

  • Δείτε σχετικά ρεπορτάζ:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This