Οι πρώτες αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας για την παραίτηση Τζόνσον

Αυτά παθαίνει όποιος τα βάζει με τη Ρωσία, δήλωσε μέσες - άκρες η Ζαχάροβα!

Must Read

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσημα πως παραιτείται από την ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας και των Τόρις, τονίζοντας, ωστόσο, πως θα συνεχίσει να… ζεσταίνει την πρωθυπουργική καρέκλα, ωσότου ανακηρυχθεί ο διάδοχός του.

Την ανακοίνωσή του ακολούθησαν οι πρώτες αντιδράσεις Βρετανών και ξένων αξιωματούχων, οι οποίες είναι ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά στην επιμονή του Τζόνσον να μην παραιτείται, παρά το γεγονός ότι τα σκάνδαλα που αφορούσαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση συσσωρεύονταν σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι θα… μείνει μέχρι να φύγει.

«Ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε, ενώ αναζητείται ένας νέος ηγέτης», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία, σύμφωνα με τις βρετανικές στοιχηματικές εταιρείες, είναι μεταξύ των φαβορί για την διαδοχή του Τζόνσον.

«Είναι καλά νέα για τη χώρα ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν πάντα ακατάλληλος για το αξίωμα. Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε με τη σειρά του ο Κιρ Στάρμερ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

«Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη. Ως κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία. Ζούσε σε σοβαρές στιγμές σε πολλά μέτωπα», σχολίασε ο Τζάστιν Τόμλινσον, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ ο Άλιστερ Τζακ, υπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας, σημείωσε πως «λυπάμαι που βλέπω τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται από πρωθυπουργός. Επέτυχε σπουδαίο έργο όσο ήταν πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Brexit, της υποστήριξης της χώρας μέσα από την Covid και, παράλληλα, ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πιο σημαντικό είναι εργάστηκε ακούραστα για να ενισχύσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Τι καταθλιπτική κατάσταση. Τόση αχρείαστη ζημιά προκλήθηκε. Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο ηγέτη το συντομότερο δυνατό. Κάποιον που μπορεί να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη, να θεραπεύσει τη χώρα και να καθορίσει μια νέα, λογική και συνεπή οικονομική προσέγγιση, για να βοηθήσει τις οικογένειες», δήλωσε σχετικά ο Κουάζι Κβάρτενγκ, υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

«Θα υπάρξει μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ανακούφισης που το χάος των τελευταίων ημερών (επί της ουσίας μηνών) θα τελειώσει, αν και η ιδέα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο φαίνεται πολύ μακριά από το ιδανικό και σίγουρα όχι βιώσιμο», υποστήριξε με τη σειρά του ο Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, ενώ ο Μάικλ Ο’ Νιλ, ηγέτης του κόμματος Σιν Φέιν στην Βόρεια Ιρλανδία τόνισε πως «ήταν ο απόλυτος παραλογισμός ότι οι άνθρωποι εδώ ανέχονταν τον Μπόρις Τζόνσον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα πρόσωπο απόλυτης ανυποληψίας. Όποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συμφωνίες μας, ένα τέταρτο αιώνα προόδου και το κοινό μας μέλλον δεν είναι πραγματικά φίλος μας».

Ρωσία: «Δεν μας συμπαθεί και ούτε εμείς τον συμπαθούμε»

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ των πρώτων εκτός Βρετανίας που έσπευσαν να σχολιάσουν την -από καιρό αναμενόμενη από πολλούς παραίτηση- του Μπόρις Τόνσον, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει λακωνικά «δεν μας συμπαθεί και ούτε και εμείς τον συμπαθούμε».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζει πως «ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος… Οι συμπολεμιστές του τον κατέδωσαν. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μην επιδιώκεις να καταστρέψεις τη Ρωσία… Η Ρωσία δεν μπορεί να καταστραφεί. Μπορείς να σπάσεις τα δόντια σου επιχειρώντας το- και μετά να πνιγείς».

Τέλος, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο (για την Βόρεια Ιρλανδία) ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις, όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This