Ταγίπ Ερντογάν: Την Παρασκευή η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης – Οι σίγουροι, οι εκπλήξεις και ο σκόπελος της οικονομίας

Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ενδεχόμενο να υπουργοποιηθεί ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος συμμάχησε με τον Ερντογάν, λίγο πριν τις επαναληπτικές εκλογές

Must Read

Μεγάλες εκπλήξεις επιφυλάσσει ο Ταγίπ Ερντογάν στους υποστηρικτές του και όχι μόνο, καθώς, σύμφωνα με φήμες, όλα δείχνουν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, ημέρα ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο.

Με βάση το ρεπορτάζ, ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο οποίος και θα κυβερνήσει για ακόμη πέντε χρόνια, είναι πολύ πιθανό να κρατήσει μόνο δύο-τρεις από τους προηγούμενους υπουργούς του και πιο συγκεκριμένα τους Σουλεϊμάν Σοϊλού, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, με μόνο για τον πρώτο να λέγεται πως θα παραμείνει στο πόστο του (Υπουργός Εσωτερικών). Από εκεί και πέρα, ο εξ απορρήτων προεδρικός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν ακούγεται για το Υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις έντονες διαφωνίες του Τσαβούσογλου, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας ακούγεται όλο και πιο έντονα το όνομα του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ, με συνυποψήφιό του για το χρίσμα τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται και η ανακοίνωση του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Νουρεντίν Νεμπάτι στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα σκληρά μέτρα, για να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών. Μεταξύ αυτών, αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση ή μείωση των δόσεων πιστωτικών καρτών σε ορισμένα προϊόντα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας, καθώς και αλλαγές στα καταναλωτικά δάνεια και τα επιτόκια.

Έντονο ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει και το ενδεχόμενο να υπουργοποιηθεί και ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος και προσχώρησε στο στρατόπεδο του Ερντογάν, λίγο πριν τις επαναληπτικές εκλογές. Σήμερα Δευτέρα, πάντως, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ έναντι του δολαρίου, αν και η νίκη του Τούρκου προέδρου στις εκλογές ώθησε προς τα πάνω τις μετοχές.

Προσφυγικό και εξωτερική πολιτική

Ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης θα βρεθούν, επίσης, η εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό. «Κατά τη νικητήρια ομιλία του, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα ενθαρρύνουμε την επιστροφή ακόμη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων”. Από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι αναμένεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», σχολίασε σχετικά ο δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού TGRT, Εμρέ Ντινέρ.

«Επιπλέον, τα πρώτα συγχαρητήρια μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και των ηγετών της Ε.Ε., που –ειδικά το τελευταίο διάστημα- έχουν αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία, αποτελούν σημάδια πρόθεσης συνεργασίας με τη χώρα μας, μετά τη νίκη του Ερντογάν», πρόσθέσε ο ίδιος.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:





Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This