«Νέα εποχή» – Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου

Πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Τούρκου Πρέσβη στο Κάιρο - Προσεχώς σύνοδος κορυφής Ερντογάν-Σίσι

Must Read

Η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου μετά από μια δεκαετή παύση, θα επηρεάσει θετικά τις δύο χώρες σε διάφορους τομείς, δήλωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κάιρο Σαλίχ Μουτλού Σεν.

«Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν διακόπηκαν ποτέ εντελώς, αλλά περιορίστηκαν μόνο στο επίπεδο του επιτετραμμένου», είπε ο Σεν στο Anadolu, στην πρώτη μεγάλη του συνέντευξη μετά τη γνωστοποίηση της επαναπροσέγγισης Τουρκίας και Αιγύπτου.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονταν σε επίπεδο επιτετραμμένου από το 2013.

«Ο επαναδιορισμός των αμοιβαίων πρεσβευτών είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τα δύο αδελφά έθνη», είπε ο Σεν, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της νέας εποχής και μετά από μια παύση 10 ετών, είναι καιρός τα δύο αδελφικά έθνη να συναντηθούν, να αγκαλιάσουν και να υποστηρίξουν το ένα το άλλο σε κάθε τομέα», επεσήμανε ο Τούρκος.

Ο Σεν είπε ακόμα: «Οι λαοί, οι θεσμοί και ο ιδιωτικός τομέας των δύο χωρών θα επωφεληθούν από κάθε είδους ευκαιρία μελλοντικής συνεργασίας».

Ο όγκος συναλλαγών θα φτάσει τα 20 δις δολάρια σε 10 χρόνια

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο Σεν είπε: «Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια».

Όπως σχολίασε, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έφτασε τα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Το εμπόριο συνεχίστηκε τα τελευταία 10 χρόνια παρά τις δυσκολίες και την πολιτική αναταραχή», σημείωσε ο διπλωμάτης. «Τώρα, με την ομαλοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο».

Ο Σεν σημείωσε επίσης ότι «με την κατάργηση των απαιτήσεων βίζας μεταξύ των δύο χωρών, αναμένεται να αυξηθεί το τουρκικό ενδιαφέρον για εμπορικές εκθέσεις στην Αίγυπτο».

«Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Αιγύπτου»

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εξαγωγές της Αιγύπτου προς την Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Στατιστικό Ινστιτούτο.

«Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο θα συνεχίσουν να κερδίζουν δυναμική», πρόσθεσε ο Σεν.

Τουρκικά ιδρύματα στην Αίγυπτο

Ο Τούρκος Πρέσβης εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να ανοίξουν ξανά τα γραφεία αντιπροσωπείας του Anadolu, του TRT, της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) και του Ινστιτούτου Yunus Emre (YEE) στην Αλεξάνδρεια, τα οποία είχαν κλείσει στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.

Ο Σεν δήλωσε σχετικά: «Οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα αυτών των θεσμών θα συνεχιστούν με την αιγυπτιακή πλευρά».

Προεδρική Σύνοδος Κορυφής

Σχετικά με την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Σεν είπε: «Ο διορισμός των πρεσβευτών ήταν ένα σημαντικό διπλωματικό βήμα».

Χωρίς να δώσει ημερομηνία για τη σύνοδο κορυφής, επιβεβαίωσε: «Είναι θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής».

*φωτογραφία: https://twitter.com/TurkishCairoAmb

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This