Τουλάχιστον 25 νεκροί από την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού ζήτησαν για μια ακόμη φορά χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Γερεβάν

Must Read

Η απρόκλητη σημερινή επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν με ρουκέτες και βλήματα κατά των Αρμένιων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ άφησε πίσω τουλάχιστον 25 νεκρούς και 138 τραυματίες, οι 29 εκ των οποίων είναι άμαχοι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Αζέροι ανακοίνωσαν απόψε ότι κατέλαβαν θέσεις των αυτονομιστών στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ανάρ Εϊβάζοφ, να αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου πως «περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας». Από την πλευρά του, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, Αρμένιος αυτονομιστής αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσε στο X (πρώην Twitter) ότι κατά τις επιχειρήσεις των Αζέρων σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους και άμαχοι.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η Γαλλία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως μεθαύριο Πέμπτη 21/9, με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, να δηλώνει νωρίτερα σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλούν το Μπακού να τις σταματήσει αμέσως. «Αυτές οι ενέργειες επιδεινώνουν μια ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνευσης», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την προσφυγή στη βία.

Ταραχές στη Γερεβάν

Στο μεταξύ, με αφορμή την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ξέσπασαν ταραχές σήμερα το βράδυ στο Γερεβάν, μεταξύ αστυνομικών που προστατεύουν την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης και διαδηλωτών τους οποίους «ξεσήκωσε» η αντιπολίτευση.

Σε πλάνα που μετέδωσαν αρμενικά ΜΜΕ από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, μπορούμε να δούμε ένα πλήθος διαδηλωτών να προσπαθεί να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό, για να εισβάλει στο κτίριο, με την αστυνομία να απαντά στη ρίψη μπουκαλιών από πλευράς διαδηλωτών με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον για την απόφασή του να μην προβεί σε προάσπισης του θύλακα.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν ηγέτη που χάνει τα εδάφη μας», φώναξε μέσα από το πλήθος ο Γκεβόργκ Γκεβοργκιάν, βετεράνος των δύο προηγούμενων πολέμων μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού που είχαν ξεσπάσει στο Καραμπάχ (τη δεκαετία του 1990 και το 2000). «Θέλουμε να δείξουμε ότι ο αρμενικός λαός δεν θα εγκαταλείψει τους κατοίκους του Αρτσάχ» (όπως είναι η αρμενική ονομασία της περιοχής), πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αν η κυβέρνηση δεν προστατεύει τους 120.000 συμπατριώτες της (στο Καραμπάχ), τότε είναι ένας προδότης και πρέπει να παραιτηθεί. Ο Πασινιάν δεν σταματά να υπόσχεται ειρήνη επί τρία χρόνια και ωστόσο, είμαστε εδώ, σε έναν τρίτο πόλεμο που άρχισε», δήλωσε ο Αβετίκ Σαλαμπιάν, ένας ακόμη εκ των διαδηλωτών.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This