Νέα εισβολή τεθωρακισμένων στη Γάζα – Η Χαμάς καλεί σε ξεσηκωμό τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης και τον αραβικό κόσμο

Όλα δείχνουν πως η πολυσυζητημένη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ πιθανότατα έχει ξεκινήσει

Must Read

Την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα ανακοίνωσαν σήμερα υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί του Ισραήλ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σφυροκόπημα των IDF συνδυαστικά από ξηράς, αέρος, αλλά και θαλάσσης, την ώρα που η Χαμάς κάνει λόγο για «κατάρρευση» τηλεπικοινωνιών και διακοπή του internet στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν αναφορές πως άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού πέρασαν το φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην πόλη Beit Hanoun. Με βάση, εξάλλου, νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, ήδη στο έδαφος της Γάζας καταγράφονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε τανκς και ενόπλους μαχητές της Χαμάς, ανταλλαγή πυρών, ακόμη και μάχες σώμα με σώμα.

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ρεγκέβ, ένας εκ των συμβούλων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και πρόσθεσε πως «η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και ότι η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν αυτές ολοκληρωθούν. «Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας, μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε αυξήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν την επίγεια δραστηριότητα απόψε. Οι IDF εργάζονται δυναμικά σε όλες τις διαστάσεις, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Γάζα και τα περίχωρά της». Κάλεσε δε εκ νέου τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να αναζητήσουν «καλύτερες συνθήκες» στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα εκφράζονται έντονοι φόβοι πως το Ισραήλ δεν αποκλείεται να χτυπήσει το νοσοκομείο Al Shifa, μετά τους ισχυρισμούς πως κάτω από αυτό βρίσκονται εγκαταστάσεις της Χαμάς και πιο συγκεκριμένα το αρχηγείο της Οργάνωσης.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε σήμερα την Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως «ασπίδα» για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα. «Η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ. Μάλιστα, ο ίδιος έδειξε φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που, όπως είπε, αποδεικνύουν πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί γενικότερα το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Al Shifa, για να κρύψει μια ποικιλία από θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ τονίζει πως οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «θα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σε κινητοποίηση των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και του αραβικού κόσμου καλεί η Χαμάς

Στον απόηχο των ισχυρότατων σημερινών ισραηλινών βομβαρδισμών, η Χαμάς απευθύνει κάλεσμα προς τον αραβικό κόσμο και τους Παλαιστινίους της διασποράς, δηλαδή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των εδαφών του 1948 (εκείνα που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τη Νάκμπα) να «κινητοποιηθούν» για την υποστήριξη της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η παραστρατιωτική ομάδα σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη που υποστηρίζουν το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνα για τη σειρά αποτρόπαιων σφαγών» που έχουν διαπραχθεί στη Γάζα. Ως εκ τούτου, η Χαμάς κάλεσε τα αραβικά έθνη, καθώς και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν άμεση δράση, για να σταματήσουν «τα εγκλήματα και τις σφαγές» κατά των Παλαιστινίων.

«Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα, για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης τονίζουν πως είναι «έτοιμοι» για μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. «Εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να εισέλθει στη Γάζα απόψε, η αντίσταση είναι έτοιμη και η γη της Γάζας θα καταπιεί τα λείψανα των στρατιωτών του», δήλωσε ο Ezzat al-Rishaq, ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Αισιοδοξία από τις επαφές για την απελευθέρωση των ομήρων, παρά τη στρατιωτική επιχείρηση 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα είναι «ρευστές», αλλά θα συνεχιστούν, παρά τη διευρυμένη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις, σταθερά με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς «βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», με το CNN να μεταδίδει πως διπλωματικές πηγές με γνώση επί του ζητήματος, ανέφεραν πως υπήρξε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά «εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα».

Ερωτηθείς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι «κάθε δίαυλος είναι ένας πιθανός δίαυλος». «Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές. Έχουμε έναν στόχο και εμπιστεύομαι το κράτος του Ισραήλ και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, για να φέρουμε πίσω τους ομήρους και τους αγνοούμενους», δήλωσε ο Gallant, σύμφωνα με το CNN.

Ιράν: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» οι ένοπλες οργανώσεις σε Λίβανο και Παλαιστίνη

Σε εμπρηστικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, καθώς υποστήριξε πως οι ένοπλες οργανώσεις στον Λίβανο και την Παλαιστίνη είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

«Απ’ όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων». «Για αυτό πιστεύω ότι, αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», επισήμανε, μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα, σημείωσε επίσης πως οι ομάδες αυτές «κάνουν τις δικούς τους υπολογισμούς για τη δική τους ασφάλεια και, όπως έχω πει, αποφασίζουν μόνες τους», τονίζοντας, πάντως, ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί διεύρυνση της σύγκρουσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This