ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣFinancial Times: Η Χαμάς ζήτησε πενθήμερη εκεχειρία για να απελευθερώσει τους ομήρους

Financial Times: Η Χαμάς ζήτησε πενθήμερη εκεχειρία για να απελευθερώσει τους ομήρους

Η απελευθέρωση αφορά μόνο τους αμάχους, καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων

Πρόθυμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ομήρων φέρεται να είναι η Χαμάς, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η βασικότερη εκ των οποίων είναι να υπάρξει εκεχειρία από πλευράς Ισραήλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ali Baraka, υψηλόβαθμου μέλους της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, στους Financial Times, η παραστρατιωτική οργάνωση ζητά να υπάρξει πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απελευθερώσει τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου, όταν και εισέβαλε στο Ισραήλ, με στόχο να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Αναφερόμενος στους ομήρους, είπε ότι «αρχικά, ο στόχος ήταν να αρπάξουμε μόνο 10-20 ομήρους» και πρόσθεσε πως η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ξένους ομήρους, με αντάλλαγμα μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά όχι και τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν απαχθεί, καθώς σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει για ανταλλαγή (με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους πολέμου).

Ο Ali Baraka, ο βρίσκεται εξόριστος στη Βηρυτό, ανέφερε επίσης πως η Χαμάς δεν περίμενε πως οι ΗΠΑ θα έμπαιναν στη μάχη, στο πλευρό του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε πως η Χαμάς  πιθανότατα αιφνιδιάστηκε από την «σκληρή απάντηση» από πλευράς των ΗΠΑ, που έφτασαν στο σημείο να αναπτύσσουν ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, συστήματα αεράμυνας και χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, την αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη ως «ορμητήριο» για αντιτορπιλικά, καταδρομικά, αεροσκάφη και κομάντος.

«Μια ισραηλινή απάντηση; Ναι, το περιμέναμε. Αλλά, αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι η είσοδος των ΗΠΑ στη μάχη. Και αυτό δεν το υπολογίζαμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο Baraka. Αναγνώρισε δε ότι η αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ «δεν θα ήταν επιτυχής χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων μας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ», αλλά υποστήριξε ότι κανείς, πέραν της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, δεν γνώριζε για την εν λόγω επίθεση – ούτε καν οι πιο υψηλόβαθμοι πολιτικοί ηγέτες.

Δήλωσε, επίσης, ότι οι περισσότεροι τρομοκράτες της Χαμάς βρίσκονται σε ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, όπου έχουν επαρκείς προμήθειες για αρκετούς μήνες. «Έχουμε προετοιμαστεί για μια επίγεια επίθεση» είπε σχετικά, προσθέτοντας ότι η Χαμάς διαθέτει τουλάχιστον 40.000 άνδρες.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
Δείτε επίσης:
Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης