Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε χορηγείται ο 4ος και 5ος κύκλος τι θα γίνει το 2021

Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Must Read

Προτού καν έρθει η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Νοέμβριο, το οικονομικό επιτελείο φέρνει και 5ο γύρο οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, μετά τους νέους περιορισμούς και τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Και επιπλέον γύροι μέσα στο 2021;

Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν και επιπλέον γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στο 2021, σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Αν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό (τις ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιριών παρακολουθούν στενά στο οικονομικό επιτελείο) έρθει στις αρχές του 2021, θα φτάσει στον κόσμο περίπου στα μέσα της άνοιξης, καθώς προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περιοριστικά μέτρα θα υπάρχουν για τουλάχιστον 4-5 μήνες ακόμα, με τις επιχειρήσεις να χρειάζονται ενίσχυση, που όσο περνά ο καιρός θα πρέπει ένα σημαντικό ποσοστό της επιστρεπτέας να «χαρίζεται» από το κράτος και να μην επιστραφεί ποτέ.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή λειτουργεί ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων έναντι της υγειονομικής κρίσης, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνει μια εταιρία θα τα έχει επ’ άπειρον. Θα πρέπει μετά το τέλος του 2021 να αρχίσει να τα επιστρέφει σταδιακά στο κράτος. Αν όμως δεν έχει λειτουργήσει η αγορά και οι τζίροι των επιχειρήσεων δεν έχουν επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα, κανένας δεν θα μπορέσει να πληρώσει στο κράτος όποιο ποσοστό θεωρείται επιστρεπτέο.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, κατά τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές «κερδισμένες» είναι οι επιχειρήσεις:

  • Στη ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ δόθηκαν συνολικά 279.260.000 ευρώ σε 5.259 ΑΦΜ
  • Στη Ρόδο 121.350.000 ευρώ σε 8.021 ΑΦΜ
  • Στο Ηράκλειο 131.280.000 ευρώ σε 10.001 ΑΦΜ

Χαμένες» είναι οι επιχειρήσεις:

  • Στην Ορεστιάδα δόθηκαν 2.500.000 ευρώ σε 405 ΑΦΜ
  • Στα Γρεβενά 1.750.000 ευρώ σε 225 ΑΦΜ
  • Στο Καρπενήσι σε μόλις 124 ΑΦΜ διανεμήθηκαν 562.131 ευρώ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This