Παρασκευή 25/6/2021

Χρ. Σταϊκούρας: «Το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021, η Επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί»

Μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση στην Επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, αλλά και στο ότι και το 2021, τα κρατικά ταμεία θα είναι σε θέση να ενισχύουν τους πληττόμενους από τον κορωνοϊό και την ελληνική κοινωνία.

«Το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021 και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει επιδόματα και υποχρεώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία», είπε.

Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 (είχε ανοίξει το απόγευμα), είχαν κατατεθεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι η πρώτη πληρωμή θα γίνει τη Δεύτερα, ενώ η δεύτερη πιθανόν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η Επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μόνο ένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, κατά τον κ.Σταϊκούρα: «Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021 δηλαδή περίπου 31 με 32 δισεκ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021».

Και συνέχισε: «Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι τώρα 3,4 δισ. ευρώ έχουν δοθεί σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις και ειδικά η 3η πήγε στα νησιά και τον τουρισμό που είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη το καλοκαίρι. Μόνο στη Σάμο 891 επιχειρήσεις πήραν 11 εκ. τον προηγούμενο μήνα. Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%. Η 4η  Επιστρεπτέα συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων» αποσαφήνισε επίσης».

Όπως ανέφερε, από την Παρασκευή μπορούν να μπουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και οι επιστήμονες, αρκεί να ειχαν μείωση τζίρου 20% το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Περί φόρων

Όσο για τη φορολογία, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε κι ένα θέμα που προέκυψε με τους ιδιοκτήτες ακινήτων: «Μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαμε ψηφίσει και υλοποιήσει πριν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. Θα υπάρξει τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο».

Το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λήγω κορωνοϊού, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία το επόμενο διάστημα.

Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα το κράτος θα πληρώνει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα» έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των κόκκινων δανειοληπτών. «Για πρώτη φορά η χώρα επιβραβεύει και τη συνέπεια» σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας.

Και εξήγησε για τη ρύθμιση των δόσεων: «Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οποίοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι 12 και 24 δόσεις θα ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εισφορές, ήδη έχει νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας».

Το 2021 δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος, ούτε αύξηση φόρου, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ επανέλαβε πως όταν σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά θα επανέλθουμε στην πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και εισφορών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ