Πως και γιατί είχαμε αύξηση καταθέσεων 13,6 δις από την πρώτη καραντίνα

Must Read

Οι αναστολές στην πληρωμή φόρων, οι επιστρεπτέες προκαταβολές και η μείωση των δαπανών για κάθε νοικοκυριό, έχουν φέρει σημαντική αύξηση στις καταθέσεις.
Οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν στα 158,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, όταν τον Μάρτιο του 2020 ήταν στα 145,1 δισ. ευρώ, μια αύξηση 13,6 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις
Τη μεγαλύτερη αποταμίευση σημείωσαν οι επιχειρήσεις, καθώς το μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει δώσει ρευστότητα στις καταθέσεις τους. Από τα 27,4 δισ. ευρώ που ήταν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων τον Μάρτιο του 2020, το Νοέμβριο έφτασαν στα 35,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως των 8,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές 1 – 4 που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των πληττόμενων επιχειρήσεων, αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ 2,6 δισ. ευρώ είναι οι αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλύπτει το κράτος και δεν καταβάλουν οι επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, για το σύνολο του 2020, οι επιχειρήσεις έχουν «κερδίσει» με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τα εξής:

*Επιστρεπτέα προκαταβολή: 5,5 δισ. ευρώ
*Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος: 838 εκατ. ευρώ
*Κρατική κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για εποχικούς υπαλλήλους: 240 εκατ. ευρώ
*Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους: 744 εκατ. ευρώ
*Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών: 315 εκατ. ευρώ
*Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών στην εφορία: 215 εκατ. ευρώ
*Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών στα ταμεία: 247 εκατ. ευρώ.

Τα νοικοκυριά
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 5,3 δισ. ευρώ. Παρά την τεράστια απώλεια εισοδημάτων, φαίνεται η ραγδαία μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τις αναστολές πληρωμής ρυθμισμένων οφειλών, έφερε μια προσωρινή ανάσα σε ορισμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Φυσικά, δεν πρόκειται για τους εργαζόμενους των 400 ευρώ που ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης επιμένει πως είναι κερδισμένοι, καθώς το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ , είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον μισθό τους.

Υπενθυμίζεται πως τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε μια φορο- καταιγίδα μετά τον Απρίλιο του 2021, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν τα χρέη που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής, λόγω της πανδημίας, αλλά και τους νέους φόρους του 2021.
Στην ίδια «μοίρα» άλλωστε, θα βρεθούν και οι επιχειρήσεις, που θα πρέπει να καταβάλουν μια σειρά από υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί, ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Το κράτος αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω της επιχειρήσεις με την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5, στην οποία μπορούν να ενταχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι ατομικές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις που λειτούργησαν για πρώτη φορά μέσα στο 2020, μια ενίσχυση που θα πρέπει να επιστραφεί κατά το ήμισυ εντός του 2022.

Ο Νοέμβριος
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 3,15 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2,52 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν στα 158,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από 155,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020.
Αύξηση κατά 1,87 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 968 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ενισχύθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης 1,56 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Πίνακας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This