Παρασκευή 30/7/2021

Ευρωπαϊκή απόφαση για δυνατότητα μετατροπής των επιστρεπτέων ενισχύσεων σε επιδοτήσεις

Αυξάνονται και τα όρια ενισχύσεων ανά επιχείρηση

Τη δυνατότητα να «κουρευτούν» βαθύτερα, ή και να χαριστούν ολοσχερώς τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών δίνει πλέον η Κομισιόν στα κράτη-μέλη.

Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή των επιστρεπτέων ενισχύσεων που έχουν χορηγήσει τα κράτη-μέλη σε επιδοτήσεις.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα έχει μη επιστρεπτέο χαρακτήρα από 20% έως και 50% ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά καθενός από τους πέντε πρώτους κύκλους, να λάβει χαρακτήρα επιδοτήσεων σε μεγαλύτερο βαθμό.

Με την ίδια απόφαση αυξάνονται τα όρια ενισχύσεων:

  • από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1.600.000 ευρώ,
  • από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ και
  • από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ.

Εάν σε αυτό προστεθεί και η ευχέρεια για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis, τότε το μέγιστο συνολικό ποσό ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2.000.000 ευρώ.

Πέρα από αυτό αυξάνεται στα 10.000.000 ευρώ (από 3.000.000 ευρώ) το ανώτατο όριο κάλυψης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την αξιοποίηση της σχετικής πρόβλεψης για τη δυνατότητα συνεισφοράς των κρατών στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη κατατεθεί σχετική διάταξη για την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος και έχει προχωρήσει η διαδικασία προκοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ