Δευτέρα 2/8/2021

Εκκαθαριστικά: Για ποιους φέτος θα είναι ελαφρύτερα!

Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μειωμένα εισοδήματα λόγω πανδημίας

Πιο ελαφριά εκκαθαριστικά θα δουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς η πανδημία έφερε σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, μια σειρά από φορολογουμένους θα κληθούν να καταβάλουν
μειωμένους φόρους ή θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Μεγάλοι «κερδισμένοι» φαίνεται πως θα είναι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και υπέστησαν πέρυσι παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%. Παράλληλα, φέτος οι επαγγελματίες και
οι ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν ένα επιπλέον όφελος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στο 70% για τις επιχειρήσεις, ενώ τα εισοδήματα του 2020 θα φορολογηθούν με μειωμένο εισαγωγικό συντελεστή 9% (από το 22% που ίσχυε πέρυσι) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ο νέος, μειωμένος εισαγωγικός συντελεστής αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφές φόρου για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενα. Οφελος θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Την εισφορά θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Μικρότερο όφελος θα έχει η μεσαία τάξη του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει ήδη αποτυπωθεί στους μισθούς της η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μηδενικά εκκαθαριστικά θα έχουν όσοι έχουν εισόδημα έως 8.000 €, ενώ μικρή ελάφρυνση της τάξης των μόλις 17 ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα δουν οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, με εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ και έως τα 40.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πέρυσι πλήρωσε φόρο
2.500 ευρώ και φέτος θα κληθεί να καταβάλει 2.483 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας οικογενειάρχης
με δύο παιδιά και εισόδημα 30.000 ευρώ πέρυσι κατέβαλε 5.400 ευρώ και θα πληρώσει
5.360 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος μόλις 40 ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ