Ρεκόρ δεκαετίας στις τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο

Μειωμένη παραγωγή, μεγαλύτερη ζήτηση

Must Read

Ξέφρενο ανοδικό ράλι σημείωσαν τον Οκτώβριο οι τιμές των τροφίμων διεθνώς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος αναφέρει πως τα προϊόντα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, για να φθάσουν σε νέο υψηλό ρεκόρ δεκαετίας.

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων, έφθασε κατά μέσον όρο τις 133,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι του αναθεωρημένου επιπέδου των 129,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Η προηγούμενη τιμή που είχε δοθεί για τον Σεπτέμβριο ήταν 130,0 μονάδες, ενώ η αύξηση είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων.

Σε ετήσια βάση, σημείωσε αύξηση 31,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν απότομα πέρυσι, ως αποτέλεσμα των δυσκολιών στη συγκομιδή και της ισχυρής ζήτησης. Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε 3,2% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω αύξησης 5% στις τιμές των δημητριακών, που έφθασαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012.

«Η πιο σφιχτή διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε κύριες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στον Καναδά, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολούθησαν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές των δημητριακών» ανέφερε ο FAO, προσθέτοντας πως οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων, επιπροσθέτως, αυξήθηκαν 9,6%, φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του φοινικέλαιου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This