Τρίτη 15/6/2021

Ο ΕΦΚΑ με ρύθμιση-παγίδα «κλέβει» έως και δύο συντάξεις το χρόνο!

χΤουλάχιστον δύο μήνες σύνταξης χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας μιας ρύθμισης-«παγίδα» που τέθηκε σε ισχύ από το 2018 και πλέον εφαρμόζεται από τον ΕΦΚΑ προκαλώντας νέες απώλειες για τους εργαζομένους οι οποίοι καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

  • Από τον Νάσο Χατζητσάκο

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «κανονική κλοπή» και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την «απαράδεκτη ρύθμιση».

Η εκτελεστική επιτροπή του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα των δημόσιων υπαλλήλων με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι με σχετικό άρθρο του νόμου 4554/2018 περικόπτονται περίπου δύο ή και περισσότεροι μήνες σύνταξης από τους εργαζομένους που καταθέτουν αιτήματα συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, με βάση το σχετικό άρθρο για τους εργαζομένους στο Δημόσιο η λύση της υπαλληλικής σχέσης αποτελούσε την απαρχή για την έναρξη του δικαιώματος για καταβολή της σύνταξης. Ταυτόχρονα απαιτούνταν να προσκομιστούν στον συνταξιοδοτικό φορέα διάφορα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η έκδοση αυτών των δικαιολογητικών λόγω φόρτου εργασίας των γραφείων μισθοδοσίας πολλές φορές καθυστερεί. Σε κάποιες περιπτώσεις εκδίδονται ύστερα από δύο και τρεις μήνες. Ωστόσο, ως ημερομηνία έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης θεωρούνταν η ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Έτσι ο ασφαλισμένους δεν έχανε κάποιο χρονικό διάστημα από τη σύνταξή του.

Όμως, όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ, αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρχει καμιά ενημέρωση, ο ΕΦΚΑ σε αιτήσεις που κατατέθηκαν έναν μήνα μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, λόγω καθυστέρησης έκδοσης των δικαιολογητικών, ενημέρωσε τους ασφαλισμένους ότι χάνουν δύο μήνες από τη σύνταξή τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ