Αν είναι δυνατόν! Η κυβέρνηση «μπλόκαρε» επένδυση 300.000.000 ευρώ της Cosco

Must Read

Με μια απόφαση-έκπληξη, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, η κυβέρνηση «έκοψε» περίπου το ένα τρίτο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά!

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) επιβεβαιώθηκε η έγκριση του master plan της ΟΛΠ Α.Ε. που εξετάστηκε από την επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 25ης Σεπτεμβρίου, όμως έπεσε άγριο «τσεκούρι», ύψους 300.000.000 ευρώ, στην επένδυση των Κινέζων.

Ειδικότερα, η Cosco είχε ζητήσει έγκριση για επεκτάσεις – κατασκευές και επενδύσεις περίπου 800.000.000 ευρώ, όμως εγκρίθηκε η υλοποίηση μόνο των 611.800.000 ευρώ εξ αυτών. Με δεδομένο ότι από αυτά οι επενδύσεις για περίπου 100.000.000 ευρώ ήδη υλοποιούνται, ουσιαστικά δόθηκε άδεια να προχωρήσουν έργα περίπου 500.000.000 ευρώ από το αρχικό αίτημα για 800.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», με τη χθεσινοβραδινή απόφαση «κόπηκε» η επέκταση του Container Terminal, με το σκεπτικό ότι «οι συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι ώριμες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου». Επίσης η ΟΛΠ Α.Ε. -σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της χθεσινής συνεδρίασης– απέσυρε την πρόταση για την επέκταση του Car Terminal στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας, ο οποίος παραμένει ως έχει.

Παρότι χθες στη σχετική ανακοίνωση υπήρξαν πανηγυρικοί τόνοι, η αλήθεια είναι ότι η απόφαση προκάλεσε ψυχρολουσία άνευ προηγουμένου στους Κινέζους.

Στη σχετική ανακοίνωση (με τις γνωστές επικοινωνιακές θριαμβευτικές διατυπώσεις) αναφερόταν ότι πρόκειται για «μια μεγάλη επένδυση, εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα, ύψους 611.800.000 ευρώ, που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, η οποία μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Σημαντικά εμπόδια ξεπεράστηκαν».

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η κυβέρνηση, που εμφανίζεται ως φιλοεπενδυτική, επιφύλαξε μια τέτοια δυσάρεστη έκπληξη στους Κινέζους. Η προφανής εξήγηση έχει να κάνει με τον φόβο των αντιδράσεων από τοπικές επιχειρήσεις του Πειραιά που έχουν συμφέροντα αλλά και τις αντιδράσεις των εργαζομένων (κυρίως του ΠΑΜΕ). Δεν αποκλείεται βέβαια να υπήρξαν και πολιτικές πιέσεις σε υψηλό επίπεδο από άλλες ισχυρές χώρες (τις ΗΠΑ;) που δεν καλοβλέπουν τα κινεζικά ανοίγματα.

Αυτή η εξέλιξη, όπως και να έχει, ρίχνει βαριά σκιά στην επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This