Κύκνειο άσμα Μοσκοβισί: «Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί πιο γρήγορα και δημοκρατικά»

Must Read

Έναν μίνι απολογισμό έκανε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αποχαιρέτησε σήμερα το Eurogroup, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του.

Όπως είπε, όταν έλαβε μέρος στο πρώτο Eurogroup από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, η ευρωζώνη επικεντρωνόταν στα προγράμματα στήριξης, ενώ τώρα ασχολείται με μακροπρόθεσμα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι έγιναν λάθη ή παραλείψεις, όπως ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα μπορούσαν να έχουν ληφθεί «πιο γρήγορα ή πιο δημοκρατικά». «Δεν είμαι δω για να κρίνω, άλλωστε η πολιτική είναι η τέχνη του δυνατού», είπε, δηλώνοντας «περήφανος» για αυτά που έχει πετύχει το Eurogroup.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για ένα προϋπολογισμό ειδικά για την ευρωζώνη, μετά από 11 ώρες διαπραγματεύσεων!

«Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018 και επιτέλους ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο, όπου εξήγησε εν συντομία τη λειτουργία του καινούργιου δημοσιονομικού εργαλείου.

«Τα κράτη -μέλη της ευρωζώνης θα δίνουν την “κατεύθυνση” και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “θα εφαρμόζει και θα διαχειρίζεται” τις χρηματοδοτήσεις», είπε.

Ειδικότερα, η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης και το Eurogroup θα καθορίζει από την αρχή τις “προτεραιότητες”, μέσω μιας ενισχυμένης Σύστασης για την Ευρωζώνη (EAR). Τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν προτάσεις την άνοιξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τις οποίες θα συζητά το Εurogroup στη βάση μιας αρχικής αξιολόγησης της Επιτροπής. Η έγκριση των προς χρηματοδότηση έργων θα γίνεται από την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στη Σύσταση για την Ευρωζώνη και τις συστάσεις της Επιτροπής την προηγούμενη χρονιά για τα κράτη-μέλη ξεχωριστά. «Όλα θα είναι συνεκτικά και συνδεδεμένα» δήλωσε ο Μ. Σεντένο, ενώ ανέφερε ότι το ύψος του προϋπολογισμού θα το αποφασίσουν οι ηγέτες στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στο χθεσινό συμβιβασμό αποφασίστηκε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω κεφάλαια, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συναφθεί μια διακυβερνητική συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων, το μεγαλύτερο μέρος θα γίνεται με βάση τον πληθυσμό και το μέγεθος της οικονομίας, ενώ ένα ποσοστό θα είναι πιο ευέλικτο. «Δεν είναι ένα ταμείο συνοχής. Όλες οι χώρες θα πάρουν από αυτό», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας επίσης ότι όταν κρίνεται απαραίτητο η εθνική συνεισφορά (αρχικά στο 25%) θα μειώνεται στο μισό.

Τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών χαιρέτισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κάνοντας λόγο για μια ιδιαιτέρως “παραγωγική” συνεδρίαση. Ωστόσο, σημείωσε ότι το νέο αυτό δημοσιονομικό εργαλείο «δεν είναι το τελευταίο βήμα» για έναν πραγματικά ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη. «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, όχι μόνο συμβολικό. Θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας την ελπίδα οι ηγέτες των κρατών-μελών στις συζητήσεις για το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να δώσουν «τους πόρους που θα είναι αναγκαίοι, ώστε το δημοσιονομικό εργαλείο της ευρωζώνης να είναι ουσιώδες για τους πολίτες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This