Κυριακή 16/5/2021

Ανησυχία ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι βασισμένος σε «γυάλινα πόδια»

Προϋπολογισμό στημένο πάνω σε γυάλινα πόδια «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο εκτιμά ότι οι βασικές παραδοχές του σχεδίου για τα έσοδα και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (2,8%) στηρίζονται σε αβεβαιότητες και συνθήκες που δεν μπορεί να επηρεάσει η χώρα και ως εκ τούτου συνιστά στις οικονομικές Αρχές επιφυλακή και εγρήγορση.

Στην έκθεσή του, που δημοσιοποίησε χθες, το Γραφείο λέει συνοπτικά ότι ενώ οι φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχουν έναν σίγουρο λογαριασμό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα ισοδύναμα μέτρα και ο περιορισμός των δαπανών στο Δημόσιο, προκειμένου η χώρα να πετύχει πλεόνασμα 3,5%, θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2020 είναι συμβατό με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, σημειώνει το Γραφείο. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «υπάρχουν αβεβαιότητες που σχετίζονται με τα περιθώρια εξοικονομήσεων των λειτουργικών δαπανών, την αποτελεσματικότητα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ύψος του ρυθμού μεγέθυνσης». Η ορθή του εκτέλεση, παρατηρεί, εξαρτάται από οικονομικές συμπεριφορές και συνθήκες που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό έξω από τον άμεσο έλεγχο των δημοσιονομικών Αρχών και γι’ αυτό συνιστά επαγρύπνηση «προκειμένου να διορθωθούν πιθανές αποκλίσεις».

Ειδικότερα, ο συντάκτης επισημαίνει στο σκέλος των εσόδων ότι παρουσιάζει υψηλή αβεβαιότητα η φορολογία ακίνητης περιουσίας που υπολογίζεται σε 202.000.000 ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η μείωση της οροφής δαπανών κατά 500.000.000 ευρώ, η επισκόπηση δαπανών που θα αποφέρει 80.000.000, η βελτίωση αποτελεσματικότητας των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ύψους 123.000.000 και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προϋπολογίζεται να φέρει έσοδα 642.000.000 ευρώ έχουν λιγότερο εξασφαλισμένη απόδοση.

Αναλυτικότερα, η μείωση της οροφής λειτουργικών δαπανών αναδεικνύεται βασικά στην κατηγορία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών του Κρατικού Προϋπολογισμού, που εμφανίζεται μειωμένη κατά 400.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, έχει οριστεί ειδικό αποθεματικό στην κατηγορία των δαπανών υπό κατανομή που θα καλύψει τυχόν αποκλίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, αφού αποτελεί μέρος του τακτικού αποθεματικού, δεν αντισταθμίζεται ο δημοσιονομικός κίνδυνος.

Η άλλη σημαντική περιοριστική παρέμβαση είναι η επιβολή ενιαίου ποσοστού 30% για το εισόδημα που καταναλώνεται με ηλεκτρονικές πληρωμές, όμως και αυτή εξαρτάται από τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, τονίζει το Γραφείο στο οποίο προΐσταται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ