Κυριακή 16/5/2021

Γεραπετρίτης: Στόχος μας, να δώσουμε 200.000.000€ στους οικονομικά ασθενέστερους

Σε δύο εβδομάδες το αργότερο αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, έτσι ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης τον Δεκέμβριο.

Η υπέρβαση που καταγράφηκε στα φορολογικά έσοδα στην αρχή του φθινοπώρου άνοιξε το δρόμο για νέο κύκλο παροχών. Ο Σεπτέμβριος, μήνας κατά τον οποίο πληρώθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, έφερε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον προηγούμενο μήνα στα έσοδα καταγράφηκε υπέρβαση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους και ενώ είχαν προηγηθεί υπερβάσεις 290 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 192 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τα αναδρομικά, λοιπόν, στην περίπτωση που η πρώτη δόση καταβληθεί εντός του 2019, το ποσό της θα μετρήσει δημοσιονομικά στον φετινό προϋπολογισμό στον οποίο καταγράφεται, για μία ακόμα χρονιά, υπερπλεόνασμα.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε χθες πως «όσοι δικαιούνται αναδρομικά θα τα πάρουν», αλλά συμπλήρωσε ότι το ύψος τους είναι ακόμα αντικείμενο εν εξελίξει υπολογισμού. «Εντός του Οκτωβρίου θα ξέρουμε», είπε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Ωστόσο έχουμε κάνει μία μελέτη για το βάθος του χρόνου για τα αναδρομικά, τα οποία θα δοθούν ανάλογα με το τι δικαιούται κάποιος με δόσεις. Με δόσεις, γιατί πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες».

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα ο κ. Γεραπετρίτης προσδιόρισε ως «μαγιά» ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

«Λόγω της άνθησης της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξει ένα πλεόνασμα, το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200.000.000 σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων» εκτίμησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα δοθεί τον Δεκέμβριο.

Όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις για το μέρισμα που θα δοθεί τα Χριστούγεννα στους οικονομικά ασθενέστερους θα παρθούν τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με τις συντάξεις δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά μείωση», ενώ για το επίδομα θέρμανσης σημείωσε ότι θα αρχίσει να διατίθεται την Τρίτη.

Για τις προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Γεραπετρίτης είπε «ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει την Κύπρο και, αν χρειαστεί, μέχρι και πλοία θα στείλουμε στη περιοχή».

Σχετικά με το θέμα των επιθέσεων της Τουρκίας στη Συρία τόνισε: «Είναι ένα παιχνίδι ισχύος στη διεθνή σκακιέρα, όπου επιχειρείται μια γενικότερη αποσταθεροποίηση στη περιοχή. Θα υπάρξουν μεγαλύτερες ροές στο Προσφυγικό. Η Ελλάδα παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ