Από το 2020 θα «χτυπάμε» κάρτα – Όλες οι αλλαγές στο «Εργάνη 2»

Must Read

Ριζικές αλλαγές έρχονται από το υπουργείο Εργασίας, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νέο πληφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2.

Ο κ. Βρούτσης για το πληφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δήλωσε: «Μετά την εμπειρία επτά χρόνων λειτουργίας και παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την περίοδο από το 2015 έως και τα μέσα του 2019, υποτίμησε ή και υπονόμευσε το ρόλο του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες, προκειμένου το στρατηγικό αυτό εργαλείο να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα από τα κύρια εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου».

Η ανάπτυξη του «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες προτεραιότητας:

α) Η δραστική απλοποίησή του και η αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία με πυρήνα την ενιαιοποίηση των επιμέρους λειτουργιών και οδηγιών χρήσης, για να αποτελέσει ένα εύχρηστο, οικείο και φιλικό εργαλείο στο χρήστη (εργαζόμενο ή εργοδότη), ακόμη και σε άτομα με αναπηρία.

β) Η κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου (νόμοι, κανονιστικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι) για την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας και την απλοποίηση χρήσης του συστήματος.

γ) Η ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία.

δ) Η βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και, κατά συνέπεια, η περαιτέρω αξιοποίησή του ως μέσο σχεδιασμού ορθολογικών και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης, τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών, όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία.

ε) Η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Ηλεκτρονικές κάρτες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι -πιλοτικά- από 1η Ιανουαρίου 2020 με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας θα αναφέρουν την ώρα εισόδου και εξόδου με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ παράλληλα θα καταγράφονται οι υπερωρίες.

Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ, όπου και θα διασταυρώνονται, ενώ ο υπουργός Εργασίας θα ορίσει τους κλάδους και τις περιοχές που θα αφορά αυτή η ρύθμιση.

Υπερωρίες

Αναφορικά με τις υπερωρίες η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα καταγραφεί ακριβώς τις υπερωρίες και δεν θα μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν.

Η απασχόληση των μισθωτών με πενθήμερο είναι 40 ώρες την εβδομάδα και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τους απασχολήσει επιπλέον έως και πέντε ώρες την εβδομάδα, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This