Σάββατο 15/5/2021

Από την Πρωτοχρονιά το διχίλιαρο στις νέες μητέρες! Πως θα τους καταβληθεί

Από την Πρωτοχρονιά θα αρχίσουν οι νέες μητέρες να βλέπουν στον λογαριασμό τους το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση – για τη συγκεκριμένη δαπάνη έχει εγγραφεί κονδύλι 123.000.000 ευρώ.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, το οποίο επιδεινώθηκε στην κρίση. Το 2018 οι γεννήσεις στη χώρα μας έφτασαν μόλις τις 87.000, δηλαδή 34.000 λιγότερες από τους θανάτους.

Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται θα δίνεται από 01/01/20 και, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, στοχεύει στη λύση του δημογραφικού προβλήματος και δεν είναι προνοιακό επίδομα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», εξετάζεται το ποσό για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να μην καταβάλλεται εφάπαξ, αλλά σε δόσεις. Η πρώτη δόση σχεδιάζεται να δίνεται με τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα.

Επίσης, θα θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο εξαίρεσης των νέων γονιών με το υψηλότερο εισόδημα. Ήδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες που εμφανίζουν ετήσιες αποδοχές πιθανότατα άνω των 40.000 ευρώ.

Επίσης, άλλα 12.000.0000 ευρώ αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας. Από τη νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει και περισσότερα κουπόνια σε μητέρες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ θα δρομολογήσει και τη δημιουργία νέων δομών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ