Σάββατο 15/5/2021

Άκυρα όλα τα πρόσφατα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις – Από σήμερα οι ενστάσεις

Άκυρα είναι όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, που δόθηκαν στους συνταξιούχους στις αρχές Οκτωβρίου, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος, επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, οργανώσεις συνταξιούχων, όπως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ζητούν από τους ανώτατους δικαστές να δώσουν τα ολοκληρωμένα κείμενα των αποφάσεων (μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο οι περιλήψεις), για να αποσαφηνιστεί εάν τίθεται ζήτημα αναδρομικών, για ποια χρονική περίοδο και ποιους αφορούν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ, «η κυβέρνηση, παραβιάζοντας τον νόμο και την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ανήρτησε τα Ενημερωτικά Σημειώματα με τις προσωπικές διαφορές την 1η Οκτωβρίου 2019, ενώ οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας δημοσιεύθηκαν στις 4 του ίδιου μήνα».

Το γεγονός, λοιπόν, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες διατυπώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, βάσει των οποίων έγινε ο επανυπολογισμός των επικουρικών στα μέσα του 2016 και των κύριων συντάξεων στα τέλη του 2018, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, καθιστά άκυρα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία είχαν αναρτηθεί μόλις τρεις ημέρες πριν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.
«Ενώ η ακυρότητα των υπουργικών αποφάσεων ανατρέχει στην ημερομηνία έκδοσής τους, 7 Ιουνίου 2016, τα τυχόν οικονομικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την ακυρότητα αυτή, σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, γεννώνται “ex nunc”, δηλαδή από τη δημοσίευση των αποφάσεων, 4 Οκτωβρίου 2019 και εφεξής» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, που καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει άμεσα τα εκκαθαριστικά σημειώματα όλων των συντάξεων.

Το θετικό είναι πως οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ θα μπορούν από σήμερα να υποβάλουν ενστάσεις κατά των ενημερωτικών σημειωμάτων που έλαβαν για πρώτη φορά στις αρχές Οκτωβρίου μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατία», πάντως, αν και οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέστησαν στην ουσία «άκυρα» όλα τα εκκαθαριστικά με τις «προσωπικές διαφορές», καθώς έκριναν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκαν στον επανυπολογισμό και ακύρωσαν τις υπουργικές αποφάσεις του Ιουνίου 2016, το γεγονός ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ περιορίζει το εύρος των ενστάσεων. Όπως και το ότι κρίθηκε συνταγματική η βάση επανυπολογισμού τους.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, ζήτησε από την κυρία Σακελλαροπούλου να εκδοθούν άμεσα οι ολοκληρωμένες αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, που αφορά περίπου 2.500.000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΝΔΙΣΥ, η πρόεδρος του ΣτΕ απάντησε ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι για θεώρηση και ότι κάνει προσπάθεια ώστε να τελειώσουν το συντομότερο».

Στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνεται: «Από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε και κυκλοφόρησαν οι περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, έχει ξεκινήσει ένα “γαϊτανάκι” παραπληροφόρησης των συνταξιούχων σχετικά με πληθώρα κρίσιμων ζητημάτων, τα οποία δεν ξεκαθαρίζονται με σαφή και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο από τις περιλήψεις. Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τα μέλη του ΣτΕ να επισπεύσουν την έκδοση των αποφάσεων, ώστε να μπει ένα τέρμα στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι οποίοι κατακλύζονται από έναν καταιγισμό ερμηνειών, εικασιών και εκτιμήσεων, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες, που περισσότερο αποπροσανατολίζουν και μπερδεύουν τους συνταξιούχους πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματά τους και τελικά την αγωνία τους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ