Πλεόνασμα 3 δις ευρώ από το… στράγγισμα, αλλά μην χαίρεστε- «Ψαλίδι» στο κοινωνικό μέρισμα

Must Read

Ένα θηριώδες υπερπλεόνασμα, που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου και προκαλεί δέος, εμφανίζει ο προϋπολογισμός για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ως αποτέλεσμα της καλύτερης απόδοσης των φορολογικών εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών.

Πρόκειται, όπως καταλαβαίνει κανείς, για τεράστια αφαίμαξη από τα λαϊκά εισοδήματα και την αγορά, που συνεχίζει -με κυβέρνηση Ν.Δ. αυτή τη φορά- την πολιτική των «ματωμένων πλεονασμάτων», πανηγυρίζοντας την ίδια στιγμή ότι πετυχαίνει τους στόχους της για αύξηση των εσόδων, παρά το γεγονός ότι στον νέο Προϋπολογισμό έχει περιληφθεί, έστω με εκπτώσεις, το «πακέτο» της ΔΕΘ.

Βεβαίως, οι πολίτες, που ακούν το τελευταίο διάστημα κάμποσα κυβερνητικά στελέχη να εξαγγέλλουν χουβαρνταλίδικα διάφορα επιδόματα, πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι, διότι από το οικονομικό επιτελείο διαχέεται το μήνυμα σφιχτών παροχών που πρέπει να συγκρατηθούν εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας.

Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαμήλωσε τον πήχη των ενισχύσεων στους ασθενέστερους κοντά στα 300.000.000 ευρώ, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ακόμα χαμηλότερα, στα 200.000.000 ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το κοινωνικό μέρισμα φέτος θα είναι στο 25% του περυσινού, ήτοι για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα μειωθεί από τα 450 ευρώ στα 112 ευρώ και για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα έως 9.000 από τα 250 ευρώ στα 62 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, που χθες εστάλη στους δανειστές, το πρωτογενές πλεόνασμα στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 4,479 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία» οι αλλαγές δεν αφορούν τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, ούτε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020, που παραμένει στο 2,8%.

Αφορούν τις εκτιμήσεις για έσοδα από τις 120 δόσεις,(400.000.000 ευρώ από τον Μάιο και πρόβλεψη για 300.000.000 το 2020), τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την αναθεώρηση των δαπανών και τα έσοδα από τις άδειες για τα τυχερά παιχνίδια, που προστέθηκαν την ύστατη ώρα.

Τον Νοέμβριο, με βάση τα τελικά στοιχεία, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, όπως οι οφειλές προς τη ΔΕΗ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα χορηγηθεί από τον Προϋπολογισμό, ενώ προς διευκρίνιση είναι η πρόβλεψη για εφάπαξ μείωση του φόρου επιχειρήσεων ύψους 134.000.000 ευρώ για το 2019.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This