Κυριακή 20/6/2021

ΚΑΙ «ψίχουλα» τα αναδρομικά ΚΑΙ ζήσε… Μάη μου

Αναδρομικά μόνο από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά δικαιούνται οι συνταξιούχοι με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,  επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (13 Οκτωβρίου 2019).

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι για τις όποιες επιστροφές στους «απόμαχους» της εργασίας απαιτείται χρόνος και σίγουρα, όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει, θα είναι από το 2020 και μετά.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών εξετάζεται, διότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πάρει τις πλήρεις αποφάσεις του ΣτΕ (έχουν δοθεί μόνο οι περιλήψεις). Όσον αφορά τα αναδρομικά, πρόσθεσε: «Από την περίληψη έχουμε δει ότι αφορά την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου του 2019 και μετά. Άρα, οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση δική μας θα καλύπτει και αυτό το χρονικό διάστημα, όποτε κι αν έρθει και όποτε κι αν καταβληθούν τα χρήματα».

Στο ίδιο πνεύμα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι «εκκρεμεί να καθαρογραφούν οι πλήρεις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ παράλληλα αναμένονται οι αποφάσεις επί των αναιρέσεων, τις οποίες έχει ασκήσει ο ΕΦΚΑ στις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους για τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016».

Με βάση τις πλήρεις αποφάσεις του ΣτΕ, πρόσθεσε, θα πρέπει πρώτα να γίνουν αναλογιστικές μελέτες, στη συνέχεια οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και μετά να αρχίσει η καταβολή των αναδρομικών. Συνεπώς, εξελίξεις θα υπάρξουν από το 2020 και μετά. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, «μπορεί να αξιοποιηθεί το αποθεματικό του Προϋπολογισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ