Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Μικρή «ανάσα» για τις επιχειρήσεις: Έκπτωση 5% στις προκαταβολές φόρου από τον Δεκέμβριο

Μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% μόνο για φέτος, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που εστάλη στις Βρυξέλλες.

Μικρή ανάσα, κι αυτή έκτακτου χαρακτήρα, δίνει η πρόβλεψη ύψους 138.000.000 ευρώ του προσχεδίου Προϋπολογισμού για μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% στις επιχειρήσεις, η οποία θα ισχύσει μόνο για φέτος, ενώ αφήνει εκτός τους αυτοαπασχολουμένους και τους χιλιάδες επαγγελματίες.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια εφάπαξ έκπτωση από το 100% στο 95% για τα φετινά εκκαθαριστικά, τα οποία εξοφλούνται σε μηνιαίες δόσεις έως τον Σεπτέμβριο, και όχι για μείωση του ύψους της προκαταβολής φόρου.

Στο προσχέδιο, επίσης, που ταχυδρομήθηκε στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά γίνεται ειδική μνεία στα αναδρομικά που προκύπτουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνοντας ότι «τα πιθανά κόστη των αποφάσεων αυτών θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Στο μεταξύ, η έγκριση του νέου Προϋπολογισμού για το 2020 εξελίσσεται σε παιχνίδι για γερά νεύρα στις πλάτες της Ελλάδας από τους δανειστές.

Επιμένοντας στα βασικά μεγέθη, η κυβέρνηση έστειλε ένα κείμενο που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% φέτος, το οποίο «θερμαίνει» προσδοκίες για πρόσθετα θετικά μέτρα, και 3,6% το 2020, συμπεριλαμβανομένων όλων των κοινωνικών και αναπτυξιακών μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί και ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ διαψεύδει τις όποιες θετικές προβλέψεις

Την ώρα, ωστόσο, που οι Βρυξέλλες, έστω με αστερίσκους -μια και οι διαβουλεύσεις μακρόθεν θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου-, φαίνεται ότι ανάβουν το «πράσινο φως», το ΔΝΤ, σε ρόλο «κακού χωροφύλακα», αναλαμβάνει να προσγειώσει ανώμαλα τις προσδοκίες για ανάπτυξη και πλεονάσματα σε απελπιστικά επίπεδα, υπονομεύοντας, ουσιαστικά, την προσπάθεια της χώρας να βγει από τον αναπνευστήρα.

Στέλνοντας διεθνώς ηχηρό αρνητικό μήνυμα -παλιά του τέχνη κόσκινο…-, το Ταμείο -σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία”- διαψεύδει και πάλι τον εαυτό του, προβλέποντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 3,3% του ΑΕΠ φέτος (από 4,3% πέρυσι) και το 2020 θα υποχωρήσει σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από τον στόχο, στο 2,6%.

Κι όλα αυτά, ενώ μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την άφιξη της αποστολής του στην Ελλάδα, είχε σημειώσει σε σχετική ανακοίνωση ότι φέτος το πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει εντός στόχων!

Υπενθυμίζεται ότι, προχθές, το ΔΝΤ εμφανίστηκε απαισιόδοξο και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τοποθετώντας τον πήχη στο 2,2% για το 2020 και μόλις στο 0,9% για το 2024.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ