Μπέρδεμα με το TAXIS – Οι φορολογούμενοι δεν βλέπουν την αποπληρωμή των δόσεων

Must Read

Το γεγονός ότι πληρώσατε στην τράπεζα μία από τις 120 δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών σας προς την Εφορία δεν σημαίνει ότι αυτό πέρασε και στην Εφορία! Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται πολλά τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πληρωμές και δόσεις να βρίσκονται στο αέρα…
Όπως εξηγεί η φοροτεχνικός Ειρήνη Τσεσμελή στην εφημερίδα «δημοκρατία», στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει προκύψει ένα μπέρδεμα και καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να ελέγξουν εάν τα ποσά που δίνουν, αφαιρούνται από τον πίνακα δόσεων στο TAXIS.
Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση του ν. 4611/19 εντοπίστηκε το εξής πρόβλημα: αρκετές είναι οι περιπτώσεις που, ενώ οι φορολογούμενοι υπέβαλαν την αίτηση για υπαγωγή τους στις δόσεις, το σύστημα δεν διασταύρωσε την πληρωμή της ταυτότητας οφειλής της δόσης μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να φαίνεται ότι δεν εξυπηρετείται. Οι φορολογούμενοι καλό θα ήταν να ελέγξουν στο TAXIS εάν φαίνεται στο «δοσολόγιό» τους η αφαίρεση των ποσών των δόσεων που κατέβαλαν. Το ποσό ή τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν χάνονται, αλλά δεν πρόκειται να αφαιρεθούν από τη ρύθμιση και θα βρίσκονται στον αέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ όπου ανήκουν, και συγκεκριμένα στο τμήμα εσόδων, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος σε συνεργασία με το TAXIS, και να μη χαθεί η ρύθμιση.
Εάν χαθεί η ρύθμιση, το συνολικό ποσό της οφειλής γίνεται άμεσα απαιτητό από την Εφορία και επανέρχεται η απειλή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης:

  • δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα
  • δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
  • δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

Πρόβλημα και με τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς

Το «ξεμπλοκάρισμα» τραπεζικών λογαριασμών μετά τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις δεν μεταφράζεται σε ανάκτηση κεφαλαίων τα οποία έχουν δεσμευτεί πριν από την έκδοση Βεβαίωσης Αποδέσμευσης, ακόμα και εάν αυτά δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Σε αρκετές περιπτώσεις η δέσμευση του λογαριασμού δεν μεταφράζεται και σε ταυτόχρονη κατάσχεση των όποιων καταθέσεων δεν προστατεύονται από σχετικές διατάξεις (ακατάσχετο όριο).
Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, ύστερα από παράπονα οφειλετών οι οποίοι προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους και περίμεναν ότι θα πάρουν πίσω χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι της ΑΑΔΕ ορίζουν ρητά ότι το ξεμπλοκάρισμα αφορά «μελλοντικές απαιτήσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This