Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Πότε θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου – Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζονται

Επιστροφή του 5% της προκαταβολής, στο πλαίσιο επανεκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα προς τις επιχειρήσεις, ύψους 138.000.000, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020.

Το πρόβλημα στο σχέδιο αυτό εντοπίζεται στις επιχειρήσεις που εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος και έχουν πληρώσει δηλαδή ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής για το επόμενο οικονομικό έτος.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστικά ταμειακού, καθώς για τις επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες η επιστροφή του 5% της προκαταβολής φόρου δεν κάνει κάποια ουσιαστική διαφορά στην ταμειακή τους ρευστότητα.
Αντίθετα, οι επιχειρήσεις περιμένουν την ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση το 2020, όταν και θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος με βάση τον κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες εταιρικό φορολογικό συντελεστή, δηλαδή με 24% για τη χρήση 2019 αντί για 29% που ίσχυσε για τη χρήση 2018.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η προκαταβολή φόρου που υπολογίστηκε φέτος με συντελεστή 100% θα επανυπολογιστεί με συντελεστή 95% και θα εκδοθεί νέα εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Τον Δεκέμβριο, με την τελευταία δόση θα διαπιστώσουν ότι το ποσό του φόρου που θα πληρώσουν θα είναι μειωμένο σε ποσοστό 5%.

Ειδικότερα, όμως, τα σενάρια διανομής του μερίσματος που εξετάζονται είναι τα εξής:

1. Επιχειρήσεις που έχουν εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ: Μετά την επανεκκαθάριση από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το ποσό της έκπτωσης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές της επιχείρησης, όπως, για παράδειγμα, με τον ΦΠΑ ή τον φόρο εισοδήματος του επόμενου έτους.
2. Επιχειρήσεις που έχουν εντάξει τον φετινό φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων: Η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου θα μειώσει το ποσό της συνολικής οφειλής τους και κατά συνέπεια θα «κουρευτεί» η μηνιαία δόση της ρύθμισης.
3. Επιχειρήσεις που εξοφλούν τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις: Η τελευταία δόση που θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα είναι μειωμένη. Θα έχει αφαιρεθεί από τον φόρο το 5% της προκαταβολής για το επόμενο έτος.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
• Επιχείρηση πραγματοποίησε στη χρήση 2018 κέρδη ύψους 500.000 ευρώ. Με τη φετινή φορολογική δήλωσή της βεβαιώθηκε φόρος ύψους 145.000 ευρώ. Επίσης, της βεβαιώθηκε και προκαταβολή φόρου 100%. Δηλαδή άλλα 145.000 ευρώ.
Στη συγκεκριμένη επιχείρηση θα επανυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου με συντελεστή 95% κι έτσι θα προκύψει επιστροφή προκαταβολής ύψους 7.250 ευρώ.
• Μικρομεσαία επιχείρηση πραγματοποίησε στη χρήση 2018 κέρδη ύψους 70.000 ευρώ. Με τη φετινή φορολογική δήλωσή της βεβαιώθηκε φόρος ύψους 20.300 ευρώ. Επίσης, της βεβαιώθηκε και προκαταβολή φόρου 100%. Δηλαδή άλλα 20.300 ευρώ.
Στη συγκεκριμένη επιχείρηση θα επανυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου με συντελεστή 95% κι έτσι θα προκύψει επιστροφή προκαταβολής ύψους 1.015

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ