Ο Σταϊκούρας άδειασε τον Τόμσεν: «Δεν μειώνουμε ούτε συντάξεις ούτε αφορολόγητο»!

Must Read

«Πάγο» στις μονότονες προτάσεις του ασυγκράτητου Τόμσεν και του ΔΝΤ για νέα μείωση συντάξεων και αφορολογήτου έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τη Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι» ξέκοψε λακωνικά το περασμένο Σάββατο ο Έλληνας υπουργός. Όπως επισήμανε, ούτε καν οι Ευρωπαίοι δανειστές θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για το ΔΝΤ σχολίασε δηκτικά ότι, παρόλο που δεν μπορεί να συνεχίζει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις, έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση.

Στο ίδιο πνεύμα και αναφορικά με τις απογοητευτικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ την περασμένη Τετάρτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες ανασκεύασε μία ημέρα μετά, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για επεκτατικά μέτρα με τους δανειστές, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση του Ταμείου και πρόσθεσε ειρωνικά: «Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει πάντα χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από τις προβλέψεις της Ελλάδας και των θεσμών, το γεγονός ότι για το 2020 προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2019 για μας είναι αρκετό».
Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Σταϊκούρας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητές της να ξαναμπεί στα επενδυτικά ραντάρ των αγορών.

Σημειώθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά, ότι το σχέδιο «Ηρακλής» που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και αναμένεται να νομοθετηθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου και το οποίο προβλέπει την τιτλοποίηση 30 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων από το σύνολο των 75,4 δισ. ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας από το 2020.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, οι έξι επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

  • την έγκριση του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, εξασφαλίζει την αποδοχή των δανειστών για ανάπτυξη 2,8% και τήρηση της δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5%,
  • την ταχύρρυθμη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» από τις τράπεζες,
  • διαρθρωτικές αλλαγές μέσω του επενδυτικού νομοσχεδίου που ήδη συζητείται στη Βουλή,
  • ριζική μεταρρύθμιση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος,
  • κλείσιμο εκκρεμοτήτων της προηγούμενης αξιολόγησης,
  • αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ύψους 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4.91%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This