Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Πυρά στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό – Οι τρεις αβεβαιότητες

Νέο πεδίο για έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση άνοιξε κατά την πρεμιέρα της συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2020 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το οικονομικό επιτελείο δέχτηκε «με το καλημέρα» σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία κατήγγειλε ανακολουθίες της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να υποστηρίζει ότι καταρρίπτεται το αφήγημα της Ν.Δ. πως «ο ΣΥΡΙΖΑ τσάκισε τα μεσαία στρώματα και η Νέα Δημοκρατία θα τα σώσει», προσθέτοντας ότι η μεσαία τάξη δεν ωφελείται από τον Προϋπολογισμό του 2020 και ότι η κυβέρνηση έχει ταξική μεροληψία υπέρ των οικονομικά δυνατών.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης άσκησε κριτική τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά δεν άλλαξε η οικονομική πολιτική», ενώ επισήμανε ότι συνεχίζονται οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Επίθεση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, που έκανε λόγο για συνέχιση της πολιτικής «της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων στο όνομα των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων», η Ελληνική Λύση καυτηρίασε το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και είναι βασισμένος σε ευχολόγια για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, ενώ το ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «θέλει να ανταλλάξει μια μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων με την αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος σημείωσε ότι ναι μεν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι συμβατό με τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα του 3,5%, ωστόσο έχει τρεις αβεβαιότητες:

  1. Την εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών
  2. Την αποδοτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  3. Τους ρυθμούς ανάπτυξης

Πάντως, η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, υπεραμύνεται του προσχεδίου, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό «φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ