Ποιοι δικαιούνται επίδομα 200 ευρώ και το 2020; Πότε θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα

Must Read

Σε ισχύ είναι το επίδομα των 200 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους που μπορούν να λαμβάνουν για 12 μήνες, ενώ παράλληλα μέσα στον Νοέμβριο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα ποσά του Κοινωνικού Μερίσματος που καταβληθούν τον Δεκέμβριο.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα των ανέργων αφορά τους ανέργους ηλικίας 20-66 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για ένα χρόνο αδιαλείπτως. Μάλιστα το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ με προσαυξανόμενο κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

  • Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της αίτησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία τού ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν παιδιά
  • Ταυτότητα ή διαβατήριο

ΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

  • Δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας, συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του.
  • Αρχίζει να εργάζεται
  • Απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιονδήποτε λόγο.
  • Δεν εμφανισθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ:

  • αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους
  • ηλεκτρονικά, μέσω του e-services
  • μέσω των ΚΕΠ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση δύο μήνες μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο, ενώ επίσημη ανακοίνωση για τα ποσά θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο.

Αυτή τη φορά να σημειωθεί πως τα κονδύλια θα είναι αρκετά μειωμένα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, καθώς θα διατεθούν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσό άγγιζε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί:

  • Στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Υπάρχουν σκέψεις τα κριτήρια να είναι εισοδηματικά και να καθορίζονται από την κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε νοικοκυριού, όπως όριζε ο κανονισμός του 2018 για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία: α) Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

β) Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This