Κυριακή 20/6/2021

Μια βδομάδα προθεσμία! Πώς να κάνετε εμπρόθεσμα και εύκολα τη δήλωσή σας στο Κτηματολόγιο

Μία εβδομάδα έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 17 περιοχές της χώρας για να τα δηλώσουν εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο. Όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα μπορούν να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης και να ξεκινήσουν τη διαδικασία, ώστε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

Το τελευταίο διάστημα η υποβολή δηλώσεων εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό πως τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δικαιωμάτων για το 2019, ξεπερνώντας τις 700.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, στην οποία η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 14 Οκτωβρίου 2019, το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», ξεπέρασε το 68%. Στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος το συνολικό ποσοστό δηλώσεων αγγίζει το 97% ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%.

Στις 31 Οκτωβρίου εκπνέει η τελευταία παράταση για υποβολή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Ξάνθης, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Λασιθίου και Ηρακλείου. Νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, οι πολίτες όμως που δεν έχουν ακόμα δηλώσει το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο, μπορούν να το κάνουν άμεσα ακόμα κι αν δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα. Συνήθως τις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων παρατηρείται συνωστισμός στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων και την αποφυγή της πολύωρης αναμονής, το Ελληνικό Κτηματολόγιο εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο γραφείο, να ανοίξουν τον φάκελο της δήλωσής τους, ώστε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη και να ολοκληρώσουν την υποβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού. Η διαδικασία αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν μεριμνήσει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Είτε σε αρχική φάση είτε μεταγενέστερα η δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια), φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου κι έγγραφο με το ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κλπ.). Σε περίπτωση χρησικτησίας χωρίς δικαστική απόφαση είναι απαραίτητο το Ε9 και ακόμη ένα έγγραφο που την αποδεικνύει (π.χ. μισθωτήριο, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.α.).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ