H Κομισιόν ανοίγει… παράθυρο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει και επίσημα την συζήτηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Στην έκθεση με τα συμπεράσματα της τέταρτης αξιολόγησης που θα δημοσιοποιηθεί 20 Νοεμβρίου θα διανοίγεται για πρώτη φορά η προοπτική από την Κομισιόν μείωσης των ασφυκτικών στόχων του 3,5% του ΑΕΠ, οι οποίοι επιβλήθηκαν ωμά στη χώρα από το 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», η ελληνική πλευρά έχει θέσει τον νέο στόχο κοντά στο 2% του ΑΕΠ, πιο χαμηλά δηλαδή από το 2,2% που είναι ο μέσος όρος των πλεονασμάτων για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 που προβλέπει η συμφωνία-«πακέτο» για χρέος και πλεονάσματα της υπουργικής συνόδου της ευρωζώνης της 21ης Ιουνίου του 2018.

Το ερώτημα είναι αν οι δανειστές θα δείξουν αυτήν τη φορά γενναιοδωρία υιοθετώντας το ελληνικό αίτημα για πλεονάσματα μόλις 2% του ΑΕΠ από το 2021 ή θα επιμείνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή γι’ αυτούς αποτελεί «ξεχωριστή περίπτωση», οπότε η μείωση του στόχου θα είναι μικρότερη.

Τις ελληνικές θέσεις συντρέχει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς η οποία υποχώρησε χθες κάτω από το 1,2%. Εν όψει παγκόσμιων νεφών είναι προφανές ότι οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων, δίνοντας ταυτόχρονα σήμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This