Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει και επίσημα την συζήτηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.
Στην έκθεση με τα συμπεράσματα της τέταρτης αξιολόγησης που θα δημοσιοποιηθεί 20 Νοεμβρίου θα διανοίγεται για πρώτη φορά η προοπτική από την Κομισιόν μείωσης των ασφυκτικών στόχων του 3,5% του ΑΕΠ, οι οποίοι επιβλήθηκαν ωμά στη χώρα από το 2018.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», η ελληνική πλευρά έχει θέσει τον νέο στόχο κοντά στο 2% του ΑΕΠ, πιο χαμηλά δηλαδή από το 2,2% που είναι ο μέσος όρος των πλεονασμάτων για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 που προβλέπει η συμφωνία-«πακέτο» για χρέος και πλεονάσματα της υπουργικής συνόδου της ευρωζώνης της 21ης Ιουνίου του 2018.
Το ερώτημα είναι αν οι δανειστές θα δείξουν αυτήν τη φορά γενναιοδωρία υιοθετώντας το ελληνικό αίτημα για πλεονάσματα μόλις 2% του ΑΕΠ από το 2021 ή θα επιμείνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή γι’ αυτούς αποτελεί «ξεχωριστή περίπτωση», οπότε η μείωση του στόχου θα είναι μικρότερη.
Τις ελληνικές θέσεις συντρέχει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς η οποία υποχώρησε χθες κάτω από το 1,2%. Εν όψει παγκόσμιων νεφών είναι προφανές ότι οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων, δίνοντας ταυτόχρονα σήμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.