Πέντε λύσεις εξετάζει η ΔΕΗ για να περιορίσει τη ζημιά από τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα, η οποία είναι υπό κατασκευή. Μία απ’ αυτές είναι συνδυασμός του λιγνίτη με φωτοβολταϊκά!
Οι αποφάσεις για τη μονάδα, ισχύος 660 μεγαβάτ, είχαν ληφθεί από τον Νοέμβριο του 2011 και το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ως τις αρχές του 2021. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει ήδη εκταμιεύσει το 1,23 δισ. ευρώ, όμως η ραγδαία άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία χρόνια και οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο τα επόμενα χρόνια οδηγούν σε εκτιμήσεις ότι η επένδυση δεν θα αποσβεστεί και στην καλύτερη περίπτωση -εφόσον οι τιμές του διοξειδίου δεν ξεπερνούν τα 35-40 ευρώ ανά τόνο- θα εμφανίζει λειτουργική κερδοφορία (σε αντίθεση με τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες που είναι ήδη ζημιογόνες).
Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ εξετάζουν ήδη εναλλακτικά σενάρια για τη μετατροπή της μονάδας, σε συνδυασμό και με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2028.
Για τα φωτοβολταϊκά το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την εγκατάσταση πάνελ στην περιοχή γύρω από τη νέα μονάδα, τα οποία θα παράγουν ενέργεια την ημέρα, υποκαθιστώντας τον λιγνίτη με στόχο την παραγωγή σταθερής ποσότητας ρεύματος στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.