Σάββατο 12/6/2021

Ενδείξεις για τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Σοβαρές ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου, που λέγεται ότι θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια, υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως έδειξαν οι σεισμικές έρευνες των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ, το οποίο ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν η έρευνα αποδώσει καρπούς πραγματικά, θα αλλάξει αυτόματα τη γεωπολιτική και οικονομική πορεία της χώρας.

Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας για 70 χρόνια, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ, ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS, που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται στη δεύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ