Οι τρεις λόγοι που οι συνταξιούχοι ζητούν επιστροφή των αναδρομικών πριν τις 4/10/19

Must Read

«Πολιτική λύση» στο θέμα των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές του 2012 -και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης- ζητούν εκπρόσωποι των συνταξιούχων από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι, βάσει των εκτιμήσεών τους, οι «απόμαχοι της εργασίας» έχασαν συνολικά 87 δισ. ευρώ από τις μνημονιακές μειώσεις της περασμένης δεκαετίας.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), οι αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 4 Οκτωβρίου 2019 «δεν ασχολούνται με τις περικοπές του 2012 για τους νόμους 4051/12 και 4093/12, αλλά καθαρά με τους επανυπολογισμούς των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων».

Σε αντίθεση με αρκετούς εργατολόγους και τον πρώην γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά, οι επικεφαλής του Ενιαίου Δικτύου υποστηρίζουν ότι «όσοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει ήδη αγωγές διεκδικούν αναδρομικά ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου τους. Τα αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 (νόμοι 4051 και 4093) είναι διεκδικήσιμα έως 31/12/2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, οι οποίες έκριναν τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων ως αντισυνταγματικές. Για τα δώρα και τα επιδόματα αδείας, καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης, οι διεκδικήσεις είναι έως και σήμερα».

Επίσης, το ΕΝΔΙΣΥ, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «με δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα πρέπει να κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη και η εκτελεστική εξουσία», θεωρεί ότι υπάρχουν επιπλέον τρεις λόγοι που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά για την περίοδο πριν από τις 4 Οκτωβρίου 2019, οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Οι συνταξιούχοι δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείο) το 2018.
  2. Ήδη έχει εκτελεστεί από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων, που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων), η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.
  3. Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ενστόλους, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΕΝΔΙΣΥ καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα πολιτική λύση για την επιστροφή των αναδρομικών. Άλλωστε, όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο μέσα από την ανακοίνωσή του, «ήδη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια, οι οποίες δικαιώνουν όσους συνταξιούχους προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών, που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους 4051 και 4093/2012, καθώς και την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Οι εν λόγω μνημονιακές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, όπως είναι γνωστό, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ’ αριθ. 2287-2290/2015), με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 1-4/2018) και με τις υπ’ αριθ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Πρόσφατες νέες αποφάσεις, υποστηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ, «δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This