Παρασκευή 18/6/2021

Μηταράκης: Προ των πυλών το «νέο Ασφαλιστικό» με αναδρομική ισχύ από 4/10

Η διαδικασία εκπόνησης του νέου ασφαλιστικού νόμου ήδη έχει ξεκινήσει, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη τηλεπαρουσίας του, γνωστοποίησε ότι ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν παραλάβει τις περισσότερες από τις αποφάσεις του ΣτΕ καθαρογραμμένες και έχουν αρχίσει τη διαδικασία εκπόνησης του νέου Ασφαλιστικού. «Το νέο Ασφαλιστικό» υποστήριξε ο αρμόδιος υφυπουργός «θα ανταποκρίνεται απολύτως στις επιταγές του ΣτΕ. Ο νέος νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφυγών».

Όσον αφορά τα 1.056.000 εκκρεμή αιτήματα έκδοσης και επανυπολογισμού «νέων» και «παλαιών» συντάξεων, καθώς και αναπάντητων ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί από ασφαλισμένους και συνταξιούχους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, αντίστοιχα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη «ουρά» αναμονής. Για τον λόγο αυτόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ρίξει το βάρος των προσπαθειών της στη δημιουργία της «ψηφιακής σύνταξης», που θα τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020, με στόχο το 1/3 των συνταξιοδοτικών αιτημάτων να διεκπεραιώνεται εντός 24 ωρών.

Ως προς την ενοποίηση των Ταμείων εντός του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική εργασία σε επίπεδο ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, διοικητικών δομών και διασύνδεσης των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «όσον αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών του Ενιαίου Φορέα, δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία συγγραφής του».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ