Επανέρχονται οι ασφαλιστικές κλάσεις για 1.400.000 μη μισθωτούς

Must Read

Την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων από το 2020 και μετά για τους περίπου 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, οι οποίες θα αλλάζουν ανά δεκαετία, με την ελάχιστη ασφαλιστική μηνιαία εισφορά να είναι μεταξύ 195 και 220 ευρώ, περιλαμβάνει το σενάριο που φέρεται ότι εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας εν όψει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της εναρμόνισης με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Στις τάξεις των μη μισθωτών είναι γνωστό ότι το ισχύον σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (παρά όσα υποστήριζε ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος αναφέροντας ότι τον… σταματούσαν στον δρόμο για να του δώσουν συγχαρητήρια) ταλαιπώρησε τα τελευταία τρία χρόνια τους περισσότερους από αυτούς. Για τον λόγο αυτόν, κατά του συστήματος που καθιερώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) στράφηκαν επιστημονικά σωματεία και φορείς εκπροσώπησης αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, με το ισχύον σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου κάθε μη μισθωτός καταβάλλει εισφορές με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους. Έτσι, πολλοί μη μισθωτοί πληρώνουν επιπλέον ποσά για το αμέσως προηγούμενο έτος, βάσει εισοδημάτων που είχαν… δύο έτη πριν (!), ακόμη κι αν σήμερα έχουν ελάχιστες ή μηδενικές απολαβές. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, λόγω του ισχύοντος συστήματος κάθε χρόνο «χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις με λάθη στα ειδοποιητήρια».

Σήμερα πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, εν όψει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους), εξετάζουν επισταμένα το σενάριο της επαναφοράς στις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, δηλαδή πριν από το 2017. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα διαμορφωθούν τουλάχιστον 5 ασφαλιστικές κλάσεις, σε καθεμία από τις οποίες οι μη μισθωτοί, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, θα παραμένουν για μία δεκαετία (μετά θα μεταπηδούν στην επόμενη, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση με τα εισοδήματά τους).

Η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, από 185,2 ευρώ που είναι σήμερα, θα κυμαίνεται από 195 ευρώ και πάνω. Μάλιστα, στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο να φτάνει κοντά στο επίπεδο των 220 ευρώ τον μήνα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφού πρωταρχικός στόχος είναι να μη σημειωθεί πτώση στα έσοδα του ΕΦΚΑ, που θα προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και των παροχών του.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα σε όσους το επιθυμούν (επειδή, για παράδειγμα, έχουν ανάλογα εισοδήματα και θέλουν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη όταν ολοκληρώσουν τον επαγγελματικό τους βίο) θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης πριν από τη συμπλήρωση της δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να διατηρηθεί και σχετική έκπτωση επί της ελάχιστης εισφοράς για χρονικό διάστημα πέντε ετών για όσους πρωτοασφαλίζονται.

Οι τελικές αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να ληφθούν πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος είναι το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This