Υψηλότερο επιτόκιο σε όσους θα έχουν οφειλές στην εφορία από το 2020

Must Read

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά με υψηλότερο επιτόκιο θα μπορούν να ενταχθούν στις 24 δόσεις της νέας πάγιας ρύθμισης οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν το 2020 να πληρώσουν στην Εφορία τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%, ενώ, εάν κάποιος επιλέξει 15, 20 ή 24 δόσεις, το επιτόκιο θα φτάνει, για το σύνολο των δόσεων, στο 6% ή 6,5%.

Οι έκτακτες οφειλές (όπως ο φόρος κληρονομιάς) θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογουμένους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής (αντίστοιχα κριτήρια με αυτά που ισχύουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων). Και σε αυτήν την περίπτωση το επιτόκιο θα αρχίζει από το 5% για όσους επιλέξουν 12 δόσεις και θα φτάνει το 6% ή 6,5% για περισσότερες δόσεις.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτική ή έκτακτη οφειλή), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Παράλληλα με την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή και το «ξεχασμένο» σχέδιο σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών που έχουν υποστεί κατάσχεση.

Οι διατάξεις έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ΑΑΔΕ σχεδίαζε την πρακτική εφαρμογή τους από τον Οκτώβριο, αλλά τελικά επελέγη το μέτρο της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών (μόνο για τα ποσά που μπαίνουν στον λογαριασμό μετά τη ρύθμιση και υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται απαρέγκλιτα) για όσους οφειλέτες εντάχθηκαν στο μέτρο των 120 δόσεων.

Από τις αρχές του 2020 το ακατάσχετο ποσό των 1.250 ευρώ θα αυξάνεται σταδιακά για τους φορολογουμένους όσο αυτοί συμμορφώνονται με τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Στόχος των αλλαγών είναι να μειωθεί δραστικά ο ρυθμός συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση που, αν και μειωμένος, κινείται πλέον με μέσο ρυθμό περίπου 500.000.000 ευρώ μηνιαίως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This