Πέμπτη 17/6/2021

Βρούτσης: «Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το ασφαλιστικό» – Ποιες επικουρικές θα δούν αυξήσεις

Στο ραδιόφωνο του realfm μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις επικουρικές συντάξεις, στο ασφαλιστικό αλλά και στις συντάξεις που πρόκειται να πάρουν μελλοντικά οι τωρινοί εργαζόμενοι…

Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως “κανείς δεν θα διαταράξει αυτή τη σχέση μεταξύ κράτους και κοινωνικής ασφάλισης, εργαζομένων και εργοδοτών. Όχι μόνο θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι συντάξεις αλλά θα ενισχυθούν και αυτή είναι η φιλοδοξία μου και της κυβέρνησης”.

Για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας είπε:

«Η μεγάλη φιλοδοξία όλων μας είναι να καταλήξουμε σε ένα ασφαλιστικό που δεν θα αμφισβητείται, που θα είναι ελκυστικό και προσωπική μου φιλοδοξία είναι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα να μετατραπεί σε έναν πολύ ισχυρό κουμπαρά που η αποταμίευση των Ελλήνων εργαζομένων θα πιάνει τόπο και θα αισθάνονται ασφάλεια ότι δεν θα περικοπούν στο μέλλον οι συντάξεις και ότι θα λάβουν μια ικανοποιητική σύνταξη με επάρκεια και αξιοπιστία. Πλέον έχουμε και τη σφραγίδα της δικαιοσύνης και πάνω στις “ράγες” της δικαιοσύνης θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές στα θέματα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, όπως π.χ. τα θέματα των ελεύθερων επαγγελματιών και τους συντελεστές αναπλήρωσης. Θα αυξήσουμε τους συντελεστές πάνω από ένα χρονικό όριο παραμονής στην εργασία και αν παραμείνεις περισσότερο στην εργασία θα αμείβεσαι με καλύτερη σύνταξη»

Όσο για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Βρούτσης σημείωσε: «Σε όσους έχουν μειωθεί οι επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 1.300 ευρώ θα δουν αύξηση. Καμία ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας δεν θα υπάρξει λοιπόν και μάλιστα μετά τις αλλαγές θα μπούμε σε μια νέα εποχή όπου όλοι θα αισθάνονται καλύτερα και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις». Ενώ πρόσθεσε για τις συντάξεις που καθυστερούν: «μπορούμε να αυξήσουμε τον ρυθμό απόδοσης των συντάξεων. Όταν παραλάβαμε υπήρχαν 1.058.000 εκκρεμότητες… Χάος. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ωστόσο, οργανώνουμε τα τμήματα απονομής του ΕΦΚΑ και επίσης κάνουμε έναν μεγάλο σχεδιασμό μέσω του συστήματος “Άτλας” ώστε να βγαίνουν ψηφιακά οι συντάξεις. Μετά την 1η Ιουνίου 2020 δεν θα ξαναμιλάμε για εκκρεμείς συντάξεις».

Για την 13η σύνταξη και αν θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «το τι υπερπλεόνασμα υπάρχει θα κριθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ το πού και πώς θα δοθεί θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπήρχε ποτέ 13η σύνταξη, ήταν προεκλογικό επίδομα. Προσωπικά δεν πιστεύω στα δωράκια τα ψεύτικα και τα εικονικά που εξαπατούν τους συνταξιούχους. Πιστεύω ότι από το 2020 και μετά πρέπει να ενσωματώσουμε έναν νέο μηχανισμό στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να κοροϊδεύουμε και να χειραγωγούμε τους συνταξιούχους με τα ψευτοδωράκια».

Τέλος για το τι θα έλεγε στους νέους και το εάν θα πάρουν ποτέ σύνταξη, ο κ. Βρούτσης είπε «βεβαίως και θα πάρουν σύνταξη οι νέοι, να μην φοβούνται, να αισθάνονται ασφαλείς. Αυστηροποιούμε το πλαίσιο για την παραβατικότητα των εργοδοτών και μειώνουμε κατά 5 μονάδες για την πλήρη απασχόληση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φτωχός συγγενής