Κυριακή 20/6/2021

Το Υπ. Οικονομικών (με 100.000€ εφάπαξ φόρο) δίνει «διαβατήριο» για επενδύσεις στην Ελλάδα

Με 100.000 ευρώ εφάπαξ φόρο για το παγκόσμιο εισόδημα και επενδύσεις 500.000 ευρώ σε ακίνητα, επιχειρήσεις ή κινητές αξίες στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει «διαβατήριο» φορολογικής κατοικίας σε φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι εξωτερικού υπό την προϋπόθεση ότι δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας τα προηγούμενα εφτά από τα οκτώ χρόνια πριν από την αίτηση μεταφοράς στην Ελλάδα.

Με την καταβολή του εφάπαξ φόρου των 100.000 ευρώ εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος άρθρου για εισόδημα το οποίο προκύπτει στην αλλοδαπή και το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Για εισοδήματα τα οποία αποκτώνται στην Ελλάδα προβλέπεται φορολόγηση με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία ενσωματώνονται στο πρώτο άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση και προβλέπουν:
Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα μπορεί να υπαχθεί σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή εφόσον σωρευτικά:

α) Δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα εφτά από τα οκτώ έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.
β) Αποδεικνύει ότι επενδύει ο ίδιος ή συγγενικό πρόσωπό του ή μέσω νομικού προσώπου.
γ) Το ποσό της επένδυσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500.000 ευρώ. Η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ