Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Νέα παράταση για τα αυθαίρετα! Μετά τις 30 Ιουνίου 2020 τα πρόστιμα θα είναι «φωτιά»

Παράταση εφτά μηνών, έως τις 30 Ιουνίου 2020, θα δώσει η κυβέρνηση στον ισχύοντα νόμο για τα αυθαίρετα. Ακολούθως θα ενεργοποιηθεί μια ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα, που θα προβλέπει κλιμακωτά πρόστιμα (ακριβότερα κατά 20% και με επιπλέον προσαύξηση 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης), στη λογική των προστίμων του Κτηματολογίου.

Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργο Στασινό και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά.

Δείτε επίσης: Μόνιμη ρύθμιση για τα αυθαίρετα – Νέος κύκλος του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, αρχικά θα δοθεί μια παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων έως τα τέλη Ιουνίου του 2020. Η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία για την κατηγορία 5, για τα βαριά αυθαίρετα. Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, με «όχημα» την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Ειδικότερα:

  • Η νέα ρύθμιση δεν θα παραβιάζει τη χρονική «κόκκινη γραμμή» του 2011, δηλαδή δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν νεότερα αυθαίρετα.
  • Για τη νομιμοποίηση θα καταβάλλεται πρόστιμο υψηλότερο από ό,τι σήμερα. Η νομιμοποίηση θα γίνεται ακριβότερη με το πέρασμα του χρόνου. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «από τον Ιούνιο του 2020 και μετά όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή, αν καθυστερήσεις έναν χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δύο χρόνια ακόμα 30%, κ.ο.κ.»
  • Η ταυτότητα δεν θα καταρτίζεται υποχρεωτικά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά όταν υπάρχει κάποια δικαιοπραξία επί του ακινήτου και θα «συγχωνευτεί» με το πιστοποιητικό του μηχανικού, που είναι σήμερα απαραίτητο (και το οποίο αφορά τυχόν αυθαιρεσίες στο ακίνητο).
    Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα σημείωσε ότι το κόστος (αμοιβής μηχανικού, υποβολής φακέλου) θα είναι λογικό για τον πολίτη, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα έχει δεχτεί κριτική ότι έχει «στηθεί» ως ένας μηχανισμός απασχόλησης μηχανικών.
  • Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει παρανομίες σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ