ΙΟΒΕ: Οι Έλληνες έχουν λεφτά που «ακουμπάνε» τα 57 δισ. ευρώ στα… στρώματα και σε καταθέσεις στο εξωτερικό!

Must Read

Λεφτά στα στρώματα και στα… Cayman Islands φαίνεται πως έχουν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το ΙΟΒΕ.

Στην τελευταία έκθεσή του, το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών αναφέρει πως περίπου 57 δισ. ευρώ από καταθέσεις ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με τα 32 δισ. ευρώ να είναι στο εξωτερικό και τα 25 δισ. ευρώ σε… στρώματα, θυρίδες και άλλες κρυψώνες.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για σχεδόν 32 δισ. ευρώ (ήτοι το 56,5% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων -ΧΠΕ) σε καταθέσεις εκτός Ελλάδας, και περίπου ακόμα 20 δισ. ευρώ με τη μορφή μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων εκτός συνόρων.

Η… φυγή των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων για πιο ασφαλείς… πολιτείες έφτασε στο πικ της το 2012, όταν τα συνολικά ΧΠΕ στο εξωτερικό ανήλθαν σε 88,9 δισ. ευρώ (52 δισ. ευρώ καταθέσεις).

Λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στη χώρα το 2015, έπειτα από πτώση στα 66,8 δισ. ευρώ το 2014, οι εκροές εκτινάχτηκαν και πάλι, με το συνολικό επίπεδο των ΧΠΕ να διαμορφώνεται πολύ κοντά στο επίπεδο του 2012, δηλαδή στα 88,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τεράστια αύξηση του 2015 προκάλεσε κυρίως η φυγή των καταθέσεων, που άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 58 δισ. ευρώ.

Οι Έλληνες συνεχίζουν να προτιμούν τα μετρητά

Το ποσοστό εκείνων που θέλουν το «ζεστό» χρήμα στο χέρι αγγίζει το 10,4%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,4% στην Ευρώπη, ενώ, αν αθροιστούν και οι τραπεζικές καταθέσεις, τότε το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό αγγίζει το 64,4%, έναντι 31,3% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.

Όπως συμπέρανε το ΙΟΒΕ, η ανασφάλεια, που προέκυψε από την κρίση σχετικά με την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος εξώθησε τους Έλληνες να βάζουν χρήματα… κάτω από το στρώμα, ενώ δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μορφές επενδύσεων, όπως τα ομόλογα, οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του Ιδρύματος, πάντως, είναι ότι το 18,6% των καταθέσεων και επενδύσεων σχεδόν όλων των ειδών φαίνεται πως βρίσκεται εκτός συνόρων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This