Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Σταϊκούρας: Μέχρι τέλος του μήνα στη Βουλή η κατάθεση του φορολογικού που θα κρύβει… εκπλήξεις

Για εκπλήξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου για την Αντιμετώπιση των «Κόκκινων» Δανείων.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμούς, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες και, αν υπάρχει επαρκής χώρος, να ενσωματωθούν τρεις ακόμα ρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως, αν τελικά πειστούν οι θεσμοί, οι ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο φορολογικό θα είναι καινούργιες και δεν θα πρόκειται για βελτιώσεις σε αυτές που ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο.

Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για όλα τα ταμεία

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως έχουν υπερβεί τον στόχο, ενώ, όσον αφορά το φετινό πλεόνασμα, εκτίμησε ότι θα είναι χαμηλότερο των 500.000.000 ευρώ και ο τρόπος διανομής του θα αποφασιστεί με τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «δημοκρατία», το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένει στην πρόβλεψη η οποία έχει εγγραφεί στο προσχέδιο Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, αν και η Κομισιόν εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, βάζοντας τον πήχη στο 3,8%.

Τα μεγέθη αυτά υποδεικνύουν ένα εύρος δημοσιονομικού χώρου μεταξύ 350.000.000 ευρώ και 550.000.000 ευρώ, και το μέρισμα που θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση θα είναι γύρω στα 200.000.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το μέρισμα θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση στις εξής ομάδες:

  • Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν μέχρι 600 ευρώ.
  • Σε ανέργους και χαμηλόμισθους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ