Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Καταργούμε μονιμότητες, διορθώνουμε αδικίες και «ελαφρώνουμε» νοικοκυριά (video)

Νομοσχέδιο που προβλέπει ευέλικτες προσλήψεις με κατάργηση της μονιμότητας, καθώς και άρση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ, κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.

Το εν λόγω νομοσχέδιο ουσιαστικά περιλαμβάνει τις βασικές αρχές που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας, όταν κατέθεσε το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ σε δημόσια διαβούλευση, και μεταξύ άλλων αναφέρεται πως, προκειμένου να εξομαλυνθεί το καθεστώς, ανατρέπεται όλο το πλαίσιο των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τους όρους και τα κριτήρια που ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο και με εκ των υστέρων έλεγχο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη διάταξη για κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της εταιρείας, η οποία, πλέον, θα είναι της τάξης του 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Παράλληλα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, εξάλλου, επιχειρείται ο εξορθολογισμός του ύψους της τιμολόγησης των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως γι’ αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Διορθώνεται η αδικία που είχε γίνει το 2018

Αναφορικά με τις ελαφρύνσεις των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν νυχτερινό τιμολόγιο, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για διόρθωση αδικίας που είχε γίνει το 2018. Πλέον, οι μειώσεις θα είναι της τάξης από 30% έως 65%, σε όσους έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση, για να διορθωθεί η αδικία όσων είχαν πάνω από 1600 κιλοβατώρες και καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Όσοι έχουν χαμηλή κατανάλωση, από την άλλη, δεν θα υποστούν αλλαγές στις χρεώσεις τους, σύμφωνα, πάντα, με τον υπουργό.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε, επίσης, ότι «θέλουμε να εφαρμόσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ», σημειώνοντας ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επιτρέπουν τη μονιμότητα συμβασιούχων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, τη μετακίνηση προσωπικού της εταιρείας ανάμεσα σε θυγατρικές αλλά και στο Δημόσιο.

Δίνεται παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ στο νομοσχέδιο απαντώνται και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, την στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας στο βίντεο που ακολουθεί:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ