Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Έρχονται μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς

Ριζικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και της εταιρικής διακυβέρνησης ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο κατά της Απάτης, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση της διαφάνειας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, μετά τα πρόσφατα νοσηρά φαινόμενα που κονιορτοποίησαν την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.

Απαρέγκλιτος στόχος είναι η προστασία του μικροεπενδυτή και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Η κυβερνητική πολιτική δίνει έμφαση στη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς μέσω ενός σύγχρονου εσωτερικού κανονισμού με σημαντικές εξουσίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα αντικατάστασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων επιχειρήσεων, αν κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του διοικητικού συμβουλίου στις εισηγμένες εταιρείες και εξασφάλιση επαρκούς ανεξαρτησίας του στη λήψη αποφάσεων. Πέρα απ’ αυτό, στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται θα προβλέπεται η συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και ιδιαίτερα μέσω της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιριών σε ηλεκτρονική μορφή.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, για την οποία η ενίσχυση της διαφάνειας αποτελεί προϋπόθεση της ολοκλήρωσής της. Όπως είπε ο υφυπουργός, η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εξέλιξη και προσπάθεια να ενισχυθεί η εξουσία της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Securities Exchange Commission.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ