«Πλαστικό χρήμα» μοιράζουν και πάλι οι τράπεζες

Must Read

Σε προμνημονιακά μονοπάτια βαδίζουν σταδιακά οι τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να εκδίδουν ξανά με μεγαλύτερη ευκολία πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ενώ εδώ και λίγο καιρό «τρέχουν» προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων είναι ενήμεροι να επωφεληθούν από σειρά προνομίων, εκπτώσεων και διευκολύνσεων.

Εκείνο που δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα είναι το ύψος των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όσοι, πάντως, επιθυμούν να εκδώσουν κάρτα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τράπεζες επιχειρούν να αυξήσουν τα έσοδά τους χρεώνοντας τη χορήγηση των χρεωστικών καρτών που συνδέονται με καταθετικούς λογαριασμούς και όχι μόνο.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες προμηθειών, η ετήσια συνδρομή, το κόστος πενταετούς ανανέωσης της κάρτας και η αντικατάσταση κάρτας αν κλαπεί, χαθεί ή καταστραφεί. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τις χρεώσεις είναι να εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα επιβράβευσης που συνοδεύουν τις κάρτες και να κερδίσετε δωρεάν αγορές που θα αποσβέσουν τις προμήθειες των τραπεζών.

Ποιες κάρτες δίνουν οι τράπεζες

Αναλυτικά το κόστος κατοχής και χρήσης των χρεωστικών καρτών ανά τράπεζα διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
1) Eurobank. Στις χρεωστικές κάρτες δεν χρεώνεται ετήσια συνδρομή. Ωστόσο υπάρχει κόστος σε κάθε πενταετή ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, το οποία ανέρχεται σε 6 ευρώ. Η ίδια χρέωση υπάρχει και σε περίπτωση που η κάρτα χαθεί ή φθαρεί και πρέπει να αντικατασταθεί. Επιπλέον, εάν ζητηθεί η αποστολή/επανέκδοση PIN εγγράφως, υπάρχει χρέωση 3 ευρώ. Όλες οι χρεωστικές κάρτες της Eurobank συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης Επιστροφή, με τους ίδιους όρους των πιστωτικών καρτών.

2) Alpha Bank. Προσφέρει τέσσερις χρεωστικές κάρτες. Στις Enter Bonus Visa και Mastercard, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus της Alpha Bank, ισχύει ετήσια συνδρομή 12 ευρώ. Στις απλές χρεωστικές κάρτες Enter Visa και Mastercard δεν υπάρχει ετήσια συνδρομή. Στο τιμολόγιο της τράπεζας δεν αναφέρεται κάποιο κόστος για την ανανέωση χρεωστικής κάρτας μετά τη λήξη της, ωστόσο, εάν χρειάζεται αντικατάσταση λόγω κλοπής, φθοράς ή απώλειας, προβλέπεται επιβάρυνση 5 ευρώ, ενώ τα έξοδα αποστολής νέου PIN ανέρχονται πλέον σε 3,50 ευρώ.

3) Εθνική Τράπεζα. Δεν υπάρχει χρέωση για την αρχική έκδοση των χρεωστικών καρτών ούτε ετήσια συνδρομή. Εάν, όμως, χρειαστεί επανέκδοση της κάρτας λόγω απώλειας, φθοράς, κλοπής ή μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης, επιβάλλεται προμήθεια 5 ευρώ. Αν ο πελάτης επιθυμεί να επανεκδοθεί η κάρτα εντός 48 ωρών, τότε το κόστος ανέρχεται σε 25 ευρώ, αν βρίσκεται στην Ελλάδα, και σε 50 ευρώ, αν βρίσκεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Επιπλέον, για την επανέκδοση του PIN και εφόσον η αποστολή του γίνει ταχυδρομικά υπάρχει χρέωση 3 ευρώ. Όλες οι χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης go4more, ωστόσο το όφελος είναι το μισό σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες.

4) Τράπεζα Πειραιώς. Για την αρχική έκδοση χρεωστικής κάρτας δεν υπάρχει χρέωση, ενώ δεν υφίσταται ετήσια συνδρομή, με εξαίρεση την ΑΒ Plus που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης των σούπερ μάρκετ (15 ευρώ). Σε περίπτωση λήξης πιστωτικής κάρτας μετά τα πέντε χρόνια ισχύος της, τότε για την επανέκδοση ο πελάτης θα επιβαρυνθεί με 6 ευρώ.

Η ίδια χρέωση υπάρχει και αν γίνει επανέκδοση χρεωστικής ή πιστωτικής λόγω κλοπής, φθοράς ή απώλειας. Όλες οι χρεωστικές κάρτες της τράπεζας, με εξαίρεση την ΑΒ, συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης yellow. Το όφελος ωστόσο είναι το μισό από αυτό που ισχύει στις πιστωτικές

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This